Brabant verkiest kernenergie boven panelen wegens ruimte

26.03.2021 Joyce Beuken

Brabant verkiest kernenergie boven panelen wegens ruimte

Provincie Noord-Brabant wil liever aan de slag met kernenergie dan met zonnepanelen en windturbines. De Gedeputeerde Staten (ST) van Brabant laten de wens niet los, ondanks een kritisch advies ten nadele van kernenergie, vanwege de hoge kosten.

Gedeputeerde Eric de Bie (Forum voor Democratie, Energie) laat weten er “met een positieve blik naar te kijken”. De Bie wil met onderzoeksinstellingen en bedrijven stapsgewijs toewerken naar de productie en het gebruik van kernenergie.

Subsidiemogelijkheden

De GS in Brabant heeft zijn zinnen gezet op een futuristisch type centrale, waarvan de bouw waarachijnlijk nog circa twintig jaar op zich zal laten wachten. Toch wil De Bie het gesprek aangaan met het Rijk over een mogelijke bouwlocatie. De techniek lijkt ook in de toekomst duurder te blijven dan zonne- en windenergie. De coalitie hoopt dan ook op subsidie vanuit het Rijk.

Ruimtegebrek

De Bie bepleit het idee dat kernenergie erkend moet worden als duurzaam, iets waar milieuorganisaties het fel mee oneens zijn. Zonne-energie is een goedkopere en duurzamere manier om energie op te wekken, en niet onbelangrijk: nu al realiseerbaar. Het probleem zit hem volgens de oppositie vooral in de ruimte.

Bedrijven willen niet

In de Tweede Kamer is er een meerderheid voorstander van het bekijken van de mogelijkheden voor nieuwe kerncentrales in ons land. Tot dusver lijkt er echter geen animo onder bedrijven vanwege de hoge kosten, het uitblijven van subsidie en onzekerheid rondom de bouw en haalbaarheid.