Brabantse wijk kiest zonnewarmte

03.11.2020 Joyce Beuken

Brabantse wijk kiest zonnewarmte

De Rijksoverheid investeert een bedrag van bijna 100 miljoen euro in proeftuinen die 19 gemeenten moeten helpen aardgasvrij te worden. Een van de gemeenten die hiervoor zonnewarmte in gaat zetten is de wijk het Zand in Den Bosch.

Op 26 oktober publiceerde het Programma Aardgasvrije Wijken een eerste opzet van de plannen van de verschillende gemeentes. Twee wijken hebben zonnewarmte al benoemd als een techniek die ze willen hanteren in hun plan. Het Zand in Den Bosch is één van de 19 wijken die aan de slag mag en de zon wil inzetten voor warmte en energie. Initiatiefnemer William Droog vertelt meer over het plan.

Plan eerder dan project

Het is eigenlijk toevallig dat Droog aan dit project gekoppeld werd. “Ik had zelf het initiatief genomen om de gemeente te benaderen over duurzame energie in de wijk. Mijn interesse ligt bij duurzaamheid, maar het grootste obstakel voor mij en vele anderen is dat we een woning huren. Er zijn allerlei subsidies om iets met je huis te kunnen doen, maar het huis is niet van mij.” Toen William twee jaar geleden met een plan op de gemeente en woningcorporaties afstapte, waren alle partijen meteen enthousiast. De gemeente koppelde het initiatief van William vervolgens aan het plan met de proeftuinen.

Groene wijk

Droog is zelf kunstenaar en is gewend om in concepten te denken, zoals een ecosysteem.  “De wijk heeft een groen karakter. We hebben om die reden onder meer voor een monobron-WKO gekozen, zodat je een put hebt met een koude-warmteopslag erin. Doordat alles ondergronds is zie je er niets van. Het zou misschien mooi zijn als we in de toekomst groene gevels zouden kunnen integreren, met zonnepanelen erop. Je kunt dan spelen met de vorm. Verder in de toekomst hebben we plannen om iets onder het pleintje in de wijk te doen. Een energieopslag bijvoorbeeld.”

1,5 miljoen woningen

Twee jaar geleden zijn reeds 27 gemeentes van start gegaan met proeftuinen om aardgasvrij te worden. Met de proeftuinen draagt Programma Aardgasvrije Wijken bij aan de doelstelling uit het Klimaatakkoord om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen in de periode tot en met 2030. Middels het project wordt kennis vergaard om uiteindelijk op grote schaal woningen van het aardgas af te halen.

William steekt veel op tijdens het maken van het plan. “Het eerste wat je moet doen bij het bepalen van een energietransitie is nadenken over warmte. Bij de inventarisatie kwamen we erachter dat er veel platte daken zijn hier. Die kunnen goed worden benut voor pvt-installaties. De panelen staan warmte af die naar de huizen kan worden gepompt. Voor dit systeem is minimaal een bouwkundig energielabel C nodig. Alles daarboven is mooi meegenomen.”

3e begint binnenkort

In de wijk het Zand begint het project met 20 woningen. Andere woningen kunnen zich later aansluiten. Het ecosysteem kan dan ook stapsgewijs worden uitgebreid. Het is de bedoeling dat er voor het gehele  programma uiteindelijk 50.000 woningen en andere gebouwen in heel Nederland worden aangepakt. De volgende ronde waarin gemeentes zich kunnen kwalificeren begint volgend jaar.