Btw op zonnepanelen naar nul procent?

08.12.2021 Simone Tresoor

Btw op zonnepanelen naar nul procent?

Als het aan de Europese Unie ligt kan de btw-heffing op zonnepanelen omlaag naar een tarief tussen 0 en 5 procent, schrijft NU.nl. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën benadrukt dat een beslissing hierover genomen moet worden door het nieuwe kabinet.

Sinds januari 2020 moeten huiseigenaren die zonnepanelen aanschaffen zich aanmelden als kleine ondernemer bij de Belastingdienst om hun btw terug te vragen. Dit omdat ze stroom leveren aan hun energiebedrijf en fiscaal als kleine onderneming worden gezien. Deze regeling zorgde voor veel onduidelijkheid onder kopers en installateurs. Het ziet er nu naar uit dat dit wellicht in de toekomst niet meer nodig is.

Nederland pleitte eerder al voor een nultarief
Met deze richtlijn krijgen lidstaten meer ruimte bij de vaststelling van lagere btw-tarieven, mits er geen concurrentieverstoring optreedt. Nederland pleitte in het verleden al voor het gebruik van een nultarief, maar dat was alleen voor specifieke gevallen mogelijk en daar viel PV niet onder. Verlaagde btw-tarieven op fossiele brandstoffen worden vanaf 1 januari 2030 afgeschaft.