CDA ontziet natuur en landbouwgrond bij bouw zonneparken

03.11.2020 Simone Tresoor

CDA ontziet natuur en landbouwgrond bij bouw zonneparken

Natuur en cultuurlandschap moeten worden ontzien bij de bouw van zonneparken. Maar tegelijkertijd moet de overgang naar betaalbare, duurzame energie worden versneld, zo vindt het CDA. Dit streven is als een van de belangrijkste punten opgenomen in het conceptverkiezingsprogramma dat de partij met de Tweede Kamerverkiezingen als stip op de horizon heeft gepresenteerd.

Volop ruimte op daken

‘We zijn zuinig op de natuur en het cultuurlandschap in ons land’, staat in het verkiezingsprogramma te lezen. ‘Zolang er op daken nog volop ruimte is voor zonnepanelen moeten natuur en landbouwgronden zoveel mogelijk worden ontzien.’ De partij pleit bovendien voor een landelijk burgerberaad waarbij 150 burgers zich buigen over de realisatie van doelen van het klimaatakkoord zodat er een beter beeld ontstaat wat de burger belangrijk vindt.

Twee nieuwe kerncentrales

Het CDA wil blijven investeren in windenergie op zee, zonne-energie, duurzame biomassa en energiebesparing. Ook blijft kernenergie na 2030 een optie. Hiervoor wordt samen met de energiesector een plan ontwikkeld voor tenminste twee extra kerncentrales. Tevens ontkom je, volgens het CDA, niet aan CO2-opslag onder de Noordzee. De partij pleit bovendien voor een nationaal plan waarbij elke provincie een eigen project aandraagt dat bijdraagt aan de nationale klimaatopgave. 

Wanneer een gemeente een wijk verduurzaamt mag die wat het CDA betreft de keuze maken voor behoud van het gasnet mits dit past in de verduurzaming van de gebouwde omgeving op weg naar 2050. Ten slotte moeten de regelingen die investeringen in isolatie, verduurzaming of energiebesparing in eigen huis haalbaar en betaalbaar maken worden uitgebreid.