CE Delft ontwikkelt tool om private en maatschappelijke kosten zonnepanelen te vergelijken

28.03.2023 Brendan Hadden

CE Delft ontwikkelt tool om private en maatschappelijke kosten zonnepanelen te vergelijken

Met de rekentool kun je zien wat de daadwerkelijke kosten zouden zijn als maatschappelijke baten en lasten zoals CO2-reductie, schone lucht, visuele hinder en benodigde netverzwaring, ook werden meegenomen in de prijs. De tool is gemaakt door CE Delft in opdracht van RVO en TKI Urban Energy.

De CE Delft noemt de uitkomst van de tool een ‘maatschappelijke kostprijs’ van zontoepassingen, waaronder zonneparken, zon op water en zon op dak. De uiteindelijke prijs wordt uitgedrukt als de gestandaardiseerde kosten per kilowattuur.

Om tot een maatschappelijke kilowattuurprijs te komen neemt CE Delft verschillende aspecten mee. Zo worden bijvoorbeeld de luchtkwaliteitsbaten van schone opwek, ten opzichte van fossiele opwek, meegenomen. Aan de andere kant wordt ook visuele ‘hinder’ meegenomen, omdat volgens CE Delft zonneparken in de omgeving leiden tot dalingen van de woningwaarde.

CE Delft geeft gebruikers mee dat de tool niet de ‘volledige waarheid’ omvat. Locatiespecifieke effecten, multifunctioneel ruimtegebruik en eventuele ‘keteneffecten’ worden niet meegenomen.