China op koers om doelstelling zonne-energie vijf jaar eerder te halen

29.06.2023 Simone Tresoor

China op koers om doelstelling zonne-energie vijf jaar eerder te halen

China verstevigt zijn positie als wereldleider op het gebied van hernieuwbare energie en overtreft zijn eigen ambitieuze energiedoelstellingen, valt te lezen in de Global Energy Monitor. Ze hebben meer zonnecapaciteit dan de rest van de wereld samen.

China zal zijn capaciteit verdubbelen en tegen 2025 1.200 gigawatt aan energie produceren door middel van wind- en zonne-energie. Dit doel stond eigenlijk voor 2030. Het eerste kwartaal van dit jaar heeft de zonnecapaciteit van China op utiliteitsschaal 228 gigawatt bereikt. De installaties zijn geconcentreerd in de noordelijke en noordwestelijke provincies van het land, zoals Shanxi, Xinjiang en Hebei. Bovendien zijn er nog zonneparken in aanbouw die nog eens 379 gigawatt gaan toevoegen.

Bevindingen in lijn met overheidsgegevens
De bevindingen zijn in lijn met eerdere rapporten en overheidsgegevens die dit jaar zijn vrijgegeven en die voorspelden dat het land tegen 2030 een derde van zijn stroomverbruik uit hernieuwbare bronnen gemakkelijk zou kunnen overtreffen.

Het land is zondag begonnen met de exploitatie van 's werelds grootste hybride zonne-waterkrachtcentrale op het Tibetaanse plateau. De centrale, genaamd Kela, kan jaarlijks 2 miljard kilowattuur elektriciteit produceren, gelijk aan het energieverbruik van meer dan 700.000 huishoudens. Het is pas de eerste fase van een enorm project voor schone energie in het stroomgebied van de Yalong-rivier. De installatie heeft nu een capaciteit van 20 gigawatt en zal naar verwachting in 2030 zo'n 50 gigawatt bereiken.

Uitdagingen
Ondanks de zorgvuldige planning van China is de energietransitie niet zonder uitdagingen. In de afgelopen jaren hebben hittegolven en droogte waterkrachtcentrales lamgelegd, wat resulteerde in stroomstoringen die fabrieken tot stilstand brachten. Een verouderd elektriciteitsnet vergroot de onzekerheid. Zo staat de Kela-centrale in het dunbevolkte westen van het land, waar meer dan driekwart van de kolen-, wind- en zonne-energie wordt opgewekt. Maar het overgrote deel van het energieverbruik gebeurt in het oosten. Het vervoeren van energie over duizenden kilometers door het land leidt tot problemen.

"China boekt vooruitgang", zegt Martin Weil, onderzoeker bij Global Energy Monitor. "Maar met kolen die nog steeds de overhand hebben als de dominante energiebron, heeft het land behoefte aan meer gedurfde vooruitgang op het gebied van energieopslag en groene technologieën voor een zekere energietoekomst."