China verdubbelt hernieuwbare capaciteit in 2020

25.01.2021 Simone Tresoor

China verdubbelt hernieuwbare capaciteit in 2020

China heeft de bouw van nieuwe wind- en zonne-energiecentrales in 2020 meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder, schrijft Reuters. En zo komen ze de belofte na het gebruik van fossiele brandstoffen en de CO2 uitstoot binnen tien jaar aanzienlijk te verminderen. Met het bouwen van kolencentrales is het land geminderd, maar nog niet gestopt.

China, nummer één in de wereld als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen, voegde vorig jaar 71,67 GW aan windenergiecapaciteit toe. Dat is bijna driemaal zoveel als het land het jaar daarvoor deed en zelfs hoger dan de 60,4 GW aan nieuwe windcapaciteit in 2019 wereldwijd!

48 GW aan zonne-stroom

De stijging wordt vooral veroorzaakt door het voornemen van de Chinese regering in 2021 te stoppen met subsidies voor nieuwe windenergieprojecten op land.

Na twee jaar van dalingen in het geïnstalleerde zonne-vermogen werd er afgelopen jaar maar liefst 48,2 GW geïnstalleerd. China had eerder aangegeven dat het aandeel van hernieuwbare energie als primaire energiebron in 2020 verhoogd zou moeten zijn tot 15% en dat dit tegen 2030 zelfs naar 25% moet stijgen.  

Kolencentrales worden nog steeds gebouwd

Het land is volgens de gegevens in 2020 doorgegaan met het bouwen van nieuwe thermische stroomcentrales en dit is, met een capaciteit van 56,37 GW, het hoogste niveau sinds 2015. Het is niet duidelijk hoeveel gas- of kolengestookte centrales dit zijn. Studies laten zien dat China in de eerste helft van 2020 11 GW aan nieuwe kolengestookte elektriciteitscapaciteit heeft voltooid en dat er nog 53 GW in de pijpleiding zit, dat is 90% van het wereldwijde totaal.

“China moet zo snel mogelijk stoppen met het bouwen van kolencentrales, dat zijn de eisen van de CO2-neutraliteitsdoelstellingen'', zegt Zou Ji, hoofd van de Energy Foundation China. Experts zeggen  dat de gemiddelde gebruiksuren van kolengestookte elektriciteitscentrales nu minder dan 4.000 uur bedragen en daarmee ruim onder het geplande niveau van 5.500 uur vallen. De elektriciteitsnetten  zouden de hernieuwbare energiebronnen inmiddels prioriteit geven.