21.06.2022 | Nieuws Nina Groot
Onderzoekers van de Xidian University in China hebben een technologie getest die in één dag draadloos zonne-energie van de ruimte naar de aarde zou kunnen overbrengen. Het Power Station van de Xidian University vangt zonlicht en zet het om in microgolfstralen, zo meldt onderzoeksbureau Bloomberg.
Het power station is ontworpen om zonlicht boven de grond op te vangen en om te zetten in magnetronstralen. Microgolfstralen worden vervolgens overgebracht naar een ontvanger-station op de aarde, waar ze dan worden omgezet in elektriciteit.
Succesvol getest
Het onderzoeksteam heeft de test met succes uitgevoerd voor een commissie van externe experts, die het succes ervan hebben geverifieerd. Op dit moment heeft het Power Station alleen de capaciteit om de energie 55 meter door de lucht te sturen. De onderzoekers hopen dat het transmissiebereik in de toekomst verder kan worden uitgebreid om de zonne-energie naar de aarde te stralen vanuit zonnepanelen die rond de aarde draaien.
Space Solar Program
In 2013 lanceerden onderzoekers van het California Institute of Technology een Space Solar Program na ontvangst van een subsidie van 100 miljoen dollar. Onderzoekers in India, Rusland, het VK en Frankrijk kijken ook naar mogelijkheden voor dergelijke technologie, waarbij de Japanse onderzoekers naar verluidt het meest gevorderd zijn op dit gebied.
Solar from space-technologie
Hoewel individuele aspecten van de Solar from space-technologieal zijn getest, is China de eerste die een volledig model met succes test. Deze nieuwe technologie is bedoeld om continu zonlicht te vangen, zowel overdag als in de nacht. Dit onderscheidt het van andere zonne-energietechnologieën, die alleen kunnen werken tijdens daglichturen.
President Xi Jinping van China heeft toegezegd om de hernieuwbare energiecapaciteit van het land te vergroten tot ten minste 1,2 gigawatt tegen 2030, en om tegen hetzelfde jaar de koolstofemissiepiek te bereiken.
Wachttijden bij de groothandels. Hoe staat het er voor?
Goedkope Chinese PV beperkt prijsvoordeel op totale projectkosten
Deze groep waarschuwt dat het grondstoffentekort wordt onderschat
Negatieve stroomprijzen, steeds meer of steeds minder?
Dalende elektriciteitsprijzen leidt tot halvering terugleververgoeding en meer vaste contracten
CBS: 'Energieverbruik uit zonne-energie was 3,34 procent in 2022'
Van der Valk breidt zich uit in Europa om risico’s van jojobeleid te vermijden
In Duitsland is het 3 miljoenste zonne-energiesysteem geïnstalleerd
SUNGROW
SolarToday
FHI
Esdec
Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!