De eerste batterij met een hybride koelingssysteem
26.02.2025 Gijs de Koning

Huawei heeft een nieuwe batterij gelanceerd: de LUNA2000-215-2S. De batterij is ’s werelds eerste met een hybride koelingssysteem. Daarnaast is de batterij ontworpen met extra focus op veiligheid en regelbaarheid. Josin Hu, Solutions Responsible C&I and Utility bij Huawei, geeft een kijkje in de keuken en deelt inzichten over het ontwerp van de batterij en Huawei’s aanpak binnen de Nederlandse energiemarkt.
Volgens Hu is temperatuurbeheer de sleutel tot een veilige en efficiënte batterij. "Als een batterijcel te warm wordt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Daarnaast is de levensduur sterk afhankelijk van een stabiele temperatuurregeling," legt hij uit. Waar traditionele systemen ofwel lucht- of vloeistofkoeling gebruiken, combineert Huawei beide technieken. Hierdoor kan de batterij in koude omstandigheden vertrouwen op natuurlijke convectie en schakelt hij in warmere omgevingen automatisch over naar actieve koeling met behulp van de vloeistof. "Mijn collega noemt dit de 'Saoedi-Arabië-modus' versus de 'Nederland-modus'," zegt Hu lachend. "Het systeem past zich dynamisch aan de omgeving aan en maximaliseert zo de efficiëntie."
De batterij meet de omgevingstemperatuur en kiest op basis hiervan, en van het gebruik van de batterij, de meest geschikte manier om te koelen. Dit gebeurt met de hulp van algoritmes om uiteindelijk de batterij zo optimaal mogelijk te kunnen laten presteren.
Duurzaamheid en betrouwbaarheid
Naast innovatieve koeling richt Huawei zich op duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het logistieke proces is zo ingericht dat het bedrijf een garantie biedt van tien jaar op de batterij, ligt Hu toe. "Wij investeren niet alleen in betrouwbare celchemie, maar ook in sterke samenwerkingen met gecertificeerde leveranciers. Het draait om vertrouwen in onze leveranciers en het waarborgen van kwaliteit door intensieve samenwerking op de productielijn. Daarnaast is testen, testen, testen van essentieel belang om de veiligheid van onze cellen en systemen te garanderen."
Daarnaast heeft Huawei een koelvloeistof ontwikkeld die tien jaar onderhoudsvrij is, wat aanzienlijk langer is dan de standaard vijf jaar die gangbaar is in de sector. Dit verlaagt de onderhoudskosten en verhoogt de betrouwbaarheid van de batterij.
Slimme energieopslag tegen netcongestie
De nieuwe batterij is vooral gericht op de zakelijke markt. Met een capaciteit van 215 kilowattuur wordt hij voornamelijk ingezet door bedrijven die aanlopen tegen problemen met netcongestie, legt Hu uit. Bedrijven gebruiken de batterij zodat ze meer capaciteit hebben op de momenten dat het druk is op het net. "Onze batterijen worden vooral gebruikt voor peakshaving, vraagsturing en energiehandel," zegt Hu. "Dit helpt bedrijven om slimmer om te gaan met hun energieverbruik en tegelijkertijd het elektriciteitsnet te ontlasten."
Huawei werkt in Nederland nauw samen met lokale energiebeheerders en partners om maatwerkoplossingen te bieden. De batterij is zo ontworpen dat hij open communiceert met verschillende energiebeheersystemen (EMS), waardoor bedrijven maximale flexibiliteit behouden. "Wij bieden onze klanten een open ecosysteem," benadrukt Hu. "Onze batterijen ondersteunen open-source protocollen zoals Modbus TCP, zodat externe EMS-systemen eenvoudig kunnen worden geïntegreerd."
Veiligheid als speerpunt
Bij de ontwikkeling van de LUNA2000-215-2S heeft Huawei bijzondere aandacht besteed aan veiligheid. De batterij maakt gebruik van lithium-ijzerfosfaat (LFP)-cellen, die bekendstaan om hun stabiliteit. Maar gaat verder dan alleen de keuze van het materiaal van de cellen. "Wij onderwerpen onze batterijen aan uitgebreide tests, van individuele cellen tot complete systemen," zegt Hu. "Daarnaast zorgt ons geïntegreerd Battery Management System (BMS) ervoor zorgt dat elke batterijcel binnen veilige grenzen blijft functioneren."
Een ander veiligheidsaspect is het ontwerp tegen oververhitting en explosies. "Onze batterij heeft meerdere beschermingslagen, zoals overdrukpanelen en een aerosol-brandblussysteem," legt Hu uit. "Dit minimaliseert het risico op incidenten en zorgt voor een veilige én duurzame oplossing."
Hu legt uit dat brand in een batterij meestal ontstaat door thermische runaway. Dit doet zich voor als de batterij onvoldoende gekoeld wordt waardoor er ongewenste chemische reacties ontstaan.
Hu ziet dat Huawei een belangrijke rol kan spelen in de energietransitie. "Wij leveren niet alleen de technologie, we bouwen ook aan sterke samenwerkingen. Het draait niet alleen om het product zelf, maar ook om kennisdeling en samenwerking met klanten en installateurs. Die expertise is in Nederland al ruimschoots aanwezig, en het is van belang dat we die hier behouden en versterken", aldus Hu.