De perfecte voedingsbodem voor batterijen

19.08.2021 Peter Desmet

De perfecte voedingsbodem voor batterijen

Het mooie aan onze business is dat je altijd start met een omgeving die roept dat het niet kan. Klimaatverandering: kan niet waar zijn. Zonnepanelen: kunnen nooit een reële bijdrage leveren aan de energievoorziening. Batterijen: kunnen nog laaaang niet uit. Batterijen slimme dingen laten doen op de stroommarkt: water dat brand. Ik kan me daar enorm over opwinden, mijn Linkedin-volgers weten dat.

Het komt meer dan eens voor dat de redenen die worden genoemd waarom dingen niet kunnen, juist elementen bevatten die vooruitgang mogelijk maken. De uitrol van zonne-energie begint tegen congestie-grenzen aan te lopen. Daarnaast veroorzaken zon- en windenergie en elektrificatie van ons machine- en wagenpark wilde schommelingen op de stroommarkt. Uitschieters naar ver boven de 10 eurocent en ver onder de 0 eurocent zijn geen uitzonderingen meer. Redenen voor sommige partijen om te stellen dat het niet verder kan en zon en wind te onvoorspelbaar zijn om als stroombasis te dienen. Maar deze problemen creëren tegelijkertijd de ideale omstandigheden voor oplossingen.

Batterijen, nog steeds onderschat
Er ontstaat zo namelijk de perfecte voedingsbodem voor batterijen. De impact hiervan wordt fors onderschat, omdat er alleen wordt gekeken naar de mogelijkheid om minder terug te leveren en meer van zelf opgewekte elektriciteit zelf te consumeren. Iets wat noodzakelijk is om zonnepanelen rendabel te houden na de afbouw van het salderen in Nederland of de afschaffing van de terugdraaiende meter in Vlaanderen. Maar daarmee wordt de werkelijke rol van batterijen zwaar ondergewaardeerd.

Het is inmiddels bekend dat je batterijen kunt inzetten om congestie op te lossen. Het maakt immers nogal uit of je al je stroom op het middaguur in het net duwt of geleidelijk verspreid over vierentwintig uur. Dat geldt voor stroominjectie, maar evengoed voor stroomafname. Heeft dat waarde? Jazeker, het kan je zo een stap in aansluitwaarde schelen.  Een kleingebruiker die zijn aansluiting van 3x35 Ampère kan verlagen naar 3x25 bespaart al zo’n 800 euro per jaar. En een hoop van die stappen (ook van grootverbruikers uiteraard) maken het de netbeheerders een stuk minder lastig.

Batterijen, de noodzakelijke schakel
Maar het meest onderbelicht is de mogelijkheid voor een batterij om te handelen op die steeds volatielere stroommarkt. In een markt zonder salderen, zoals de Vlaamse, levert dat al snel veel extra mogelijkheden op. Je kunt andere keuzes maken over de timing van het laden en ontladen als je ook gebruik kunt maken van de prijspieken en dalen. Bovendien kun je dat twaalf maanden per jaar doen in plaats van zeven à acht maanden met voldoende zon. 

Extra gebruik en opbrengst van de batterij zijn mooi voor de batterijkoper, maar het integreert zonne-energie ook veel beter in het elektriciteitsnet. Want waar zonnepanelen en windmolens het net ontregelen, doen batterijen het tegenovergestelde. En net zoals niemand tien jaar geleden verwachtte dat zonne-energie zo’n grote impact zou hebben op het net, zo zul je over tien jaar zien hoe positief de invloed van batterijen zal zijn. Het is waarschijnlijk de enige manier om boven de 30 procent zon- en wind in de elektriciteitsmix te komen (huidig is 20 procent).

Bij Bliq zijn we er dus maar mee begonnen. We sturen inmiddels Solis en Solax-omvormers aan die gekoppeld zijn aan Pylontech of Solax-batterijen en binnenkort ook Growatt en Huawei-omvormers en batterijen. De aansturing houdt rekening met het capaciteitstarief dat volgend jaar in Vlaanderen wordt ingevoerd en met de Nederlandse aansluitingskostensystematiek. Ze worden aangestuurd om te handelen op de dayahead-elektriciteitsmarkt waar consumenten toegang toe hebben door energiecontracten van diverse innovatieve aanbieders. Samen resulteert dit in een terugverdientijd van de batterij die regelmatig 50 procent lager zal uitkomen dan wanneer er niet wordt aangestuurd.

Dus dank aan al degenen die riepen en roepen dat het allemaal niet mogelijk is. Jullie zijn weer een welkome bron van motivatie geweest!

N.B. Door het salderen in Nederland is voor batterijen bij kleingebruikers vooralsnog alleen voordeel te behalen met het verkleinen van een netaansluiting, dit speelt met name bij de grotere kleinverbruikers. In Vlaanderen zijn alle toepassingen volledig inzetbaar. Bliq rolt haar batterijpropositie daarom vooral in Vlaanderen uit.

Peter Desmet is Business Development Manager bij Bliq BV en CSO van de Solarclarity Groep BV.