De pionier: Corné Houtman

12.10.2021 Joyce Beuken

De pionier: Corné Houtman

de pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

De solarsector barst van ware pioniers: mensen, jong en oud, die belangrijk werk doen of deden waarop anderen kunnen voortbouwen. In deze rubriek brengen wij ze voor het voetlicht.

"Ik ben op mijn zestiende de techniek ingerold. Ik volgde de monteursopleiding. Nadat ik deze had afgerond ging ik aan het werk. Ondertussen volgde ik in de avonden een opleiding tot werkvoorbereider. Hierna werkte ik een paar jaar als installateur van zonnepanelen totdat ik helaas lichamelijke klachten kreeg. Ik ging verder als inspecteur."

Eigen onderneming
"Algauw begon het te kriebelen. Ik wilde verder komen. In 2016 maakte ik de overstap naar werkvoorbereiding. Al snel groeide ik door tot senior werkvoorbereider. Met de komst van mijn twee kinderen voelde ik de behoefte om minder te gaan werken. Ik wilde privé en werk beter kunnen combineren en besloot voor mezelf te beginnen.

In 2018 begon ik mijn eigen bedrijf, Houtman Inspectie. Ik verhuurde mezelf als werkvoorbereider en projectorganisator in de infrastructuur. In maart 2020 gingen de deuren op slot. Ik werkte ineens fulltime thuis. Dat deed heel veel met me, zowel fysiek als emotioneel. Het was de tijd dat de eerste geruchten rondom een Scope 12-inspectie begonnen te klinken."

Behoefte van installateurs
"Ik trok de stoute schoenen aan en deed een fikse investering in mijn bedrijf, zodat ik Scope 12-gecertificeerd kon worden. Ik was een van de eersten die zich hieraan durfde te wagen en kon vlot van start. Dat was wel spannend in het begin. Ik had enkel mijn ervaring met management en techniek. Ik weet hoe panelen werken, maar gaandeweg moest ik ervaring als inspecteur op gaan doen.

Middels het contact met installateurs kwam ik erachter dat er niet alleen maar behoefte was aan inspectie, maar ook advisering. Installateurs lopen met veel praktische vragen. Of een kabel beter linksom kan of rechtsom bijvoorbeeld, er is behoefte aan iemand die daarover meedenkt. Logisch, want samen ben je scherper.

Corné met zijn tweelingbroer, met wie hij vaak samenwerkt.

Daarom bied ik sinds kort een Scope 12-abonnement aan. Installateurs kunnen dit abonnement aan hun klanten aanbieden, zodat deze verzekerd zijn van periodieke keuring en schoonmaak. Het is een handige manier om de consument te ontzorgen.

Ik heb een tweelingbroer die net als ik al zijn hele leven in de techniek zit. Hij is als elektromonteur werkzaam. We trekken veel samen op als het gaat om Scope 12. Hij is nu ook bezig met het verkrijgen van de certificering. We leren veel van elkaar. Maar in de praktijk leer je nog altijd het allermeest.

Je kunt niet even een opleiding volgen en gaan inspecteren. Je hebt echt vlieguren nodig. ik huur mijn broer regelmatig in om het vak te leren. Het is een bijzondere dynamiek om samen op te trekken. Klanten geloven hun ogen soms niet, en we vullen elkaar goed aan. We vinden het ontzettend leuk om samen op te trekken!"