De PV container voorkomt stalbranden

11.07.2022 Simone Tresoor

De PV container voorkomt stalbranden

Op agrarische gebouwen wordt veel PV geplaatst. Uiteraard wil je niet dat hier brand ontstaat door de DC-installatie. Een manier om dit te bereiken is het buiten en op afstand van de stallen plaatsen van de omvormers en AC-laagspanningsverdeler.

En precies daarvoor heeft Conduct Technical Solutions de PVcontainer ontworpen. Conform de NPR5310.5.5.3 is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de brandwerendheid van het pand niet negatief wordt beïnvloed door het plaatsen van de installatie. Zo staan de AC-verdeler en de omvormer brandveilig en vandalismebestendig in één buitenkast.

Door inzet van deze buitengeplaatste en direct op de trafo aangesloten laagspanningsdistributie omvormerbuitenkast, worden meerdere veiligheidsaspecten behaald:

  • Zo wordt het DC-circuit volledig buiten de stal gehouden. Bij eventuele vlamboogontwikkeling kan dan geen brand in de stal ontstaan.
  • Als er als gevolg van vocht en stof lek-/verschilstromen ontstaan is de inzet van een 300mA aardlekschakelaar in een buitengeplaatste LS-verdeler op basis van juiste circuitimpedantie niet noodzakelijk. Hierdoor kunnen vaak zwaardere omvormers worden gebruikt.
  • De AC-leiding wordt niet weer naar binnen gevoerd.
  • Er wordt voorkomen dat installateurs of inspecteurs in de stallen moeten komen. Dit voorkomt het onnodig overbrengen van virussen.
  • Er is een goede toegankelijkheid voor onderhoud en inspectie.
  • Er wordt voorkomen dat er stof- en warmteontwikkeling bij de omvormers ontstaat.
  • Er is een betere brandveiligheid omdat de DC-infrastructuur op basis van RoofSupport draadgoot, volledig op het dak wordt geplaatst en daardoor buiten de stallen wordt gehouden.


De container is niet alleen een uitkomst bij agrarische projecten, maar ook bij veldopstellingen, drijvende PV, projecten waar gekampt wordt met ruimtegebrek of waar eisen worden gesteld door de verzekeringsmaatschappij.

De PVcontainer is modulair op te bouwen en door de scheidingswand zijn de AC- en de DC-zijde gescheiden. Er zijn drie types: 192cm (h) x 96cm (b) x 100cm (d) en 163 kilo, 192cm (h) x 74cm (b) x 100cm (d) en 105 kilo en tenslotte 192cm (h) x 96cm (b) x 100cm (d) en 160 kilo. De PVcontainer is binnenkort leverbaar.