Definitief prijsplafond, hoger plafond voor stroom en tarieven omlaag

04.10.2022 Jan de Wit

Definitief prijsplafond, hoger plafond voor stroom en tarieven omlaag
©Energie-Nederland

Het kabinet heeft een definitief prijsplafond voor gas en stroom voor consumenten vastgesteld, dat meldt RTL Nieuws op basis van ingewijde bronnen. Er komt een maximumprijs van 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kubieke meter gas. Deze prijzen gelden tot een maximale energieverbruik van 2.900 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas per jaar.

In eerste instantie introduceerde het kabinet een prijsplafond tot een maximale energieverbruik van 2.400 kilowattuur elektriciteit en 1.200 kuub gas per jaar. Dit zou echter nadelig uitpakken voor huishoudens die verduurzamende maatregelen hebben genomen zoals het installeren van een warmtepomp, daarom is het prijsplafond voor stroom nu verhoogd naar 2.900 kilowattuur.

Ook de maximumprijzen zijn verlaagd. In het oorspronkelijke voorstel zouden huishoudens 0,70 euro per kilowattuur en 1,50 per kubieke meter betalen voor alle energie tot het prijsplafond, dat is nu verlaagd naar respectievelijk 0,40 euro voor stroom en 1,45 voor gas.

Haagse ingewijden vertellen RTL Nieuws dat de plannen door de wijzigingen 5 tot 10 miljard euro duurder uit zullen pakken dan eerder begroot. Toen werd al rekening gehouden met een bedrag van 10 tot 15 miljard euro.