DNE Research publiceert dashboard met nieuwe cijfers over de zonne-energiemarkt
25.06.2024 Anne Agterbos & Sjoerd Rispens
Dutch New Energy Research (DNE Research) publiceert vandaag haar nieuwe dashboards met inzichten in de zonne-energiemarkt. In de dashboards zijn cijfers te vinden over geïnstalleerde capaciteit per segment, prijzen van materialen, informatie over omvormers en PV-types en het geïnstalleerd zonnestroomvermogen in verschillende Europese landen. In dit artikel brengt Solar365 enkele interessante cijfers uit het dashboard aan het licht.
De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op de cijfers uit het Basic en Premium Dashboard. De meest recente cijfers zijn te vinden in het Premium Dashboard.
Afbeelding 1 laat zien dat het geïnstalleerde zonnestroom vermogen in Nederland voor een groot deel is toe te wijzen aan de residentiele sector. Daarnaast zien we dat het aantal installaties tot aan 2021 jaarlijks is toegenomen. Het totaal geïnstalleerd vermogen in 2021 in Nederland bedroeg 1,7 miljoen installaties.
De cijfers van de de capaciteit van de projecten laten zien dat in het commerciële segment de capaciteit per installatie een stuk hoger is. Bij de capaciteit van de projecten heeft juist het commerciële segment de overhand, zoals te zien in Afbeelding 2.
“Het aantal huishoudens met zonnepanelen vond ik een interesse grafiek”, vertelt Hrvoje Medarac, hoofdonderzoeker bij DNE Research. “Die toonde aan dat 35 procent van alle huishoudens in Nederland in 2023 zonnepanelen heeft aangeschaft. Dat is een behoorlijk groot aantal en Nederland neemt daarmee een unieke positie in. De cijfers geven ook een goed beeld van hoeveel elektriciteit er vorig jaar is geïnstalleerd.” (Zie Afbeelding 3).
Materiaalprijzen
Wat opvalt is dat de prijzen van wafers een relatief veranderlijk waren in 2022, terwijl de prijzen van cellen redelijk constant zijn gebleven, zoals te zien in Afbeelding 4 en 5.
Europa
Afbeelding 6 laat zien dat Duitsland koploper is in Europa in termen van totaal geïnstalleerd vermogen. De cijfers laten echter zien dat Nederland Europees kampioen is op het gebied van het geïnstalleerd vermogen per inwoner. In 2023 had Nederland 0,92 kilowattpiek zonnestroom vermogen per persoon, terwijl Duitsland 0,71 kilowattpiek per persoon telde.
Verwachting
Daarnaast verwacht DNE Research in de komende jaren een daling in het geïnstalleerd PV-vermogen, zoals te zien in Afbeelding 7. Deze voorspelling is gebaseerd op drie DNE Research-scenario’s typen: laag, gemiddeld en hoog, het geïnstalleerd vermogen in megawattpiek in 2025 varieert per scenario tussen de 2.883 en 4.346 megawattpiek dat in 2025 geïnstalleerd gaat worden.
Medarac legt het belang van deze grafiek uit. “De data uit deze grafiek is gebaseerd op de verwachting van januari 2024. Bedrijven hebben daar veel aan. Deze cijfers geven een eerste indicatie van de PV-capaciteit. Deze informatie is belangrijk omdat bedrijven hierdoor kunnen inschatten waar ze wel of juist niet in moeten investeren. We gaan dit nog verder onderzoeken en in juli hebben we een nog beter beeld, dat we later zullen presenteren aan het publiek.”
“We updaten de verwachting elk kwartaal en de volgende update wordt gepubliceerd nadat we in juli onderzoek hebben gedaan”, gaat Medarac verder. “Onze updates worden gepubliceerd in het premium access DNE Dashboard. De volgende publiek toegankelijke verwachting wordt gepubliceerd in het Nationaal Solar Trendrapport 2025 en het nieuwe basis dashboard in januari 2025.”
Algemene daling in de markt
“De belangrijkste conclusie die we uit het dashboard kunnen trekken is dat we op basis van de cijfers die we hebben dat we een algemene daling in de verkoop van producten op de zonne-energiemarkt gaan zien. De marktontwikkelingen en praktijkvoorbeelden wijzen ook deze kant op. Ook dit gaan we nog verder onderzoeken en daar kunnen we volgende maand een beter beeld van schetsen.”
Er komen daarnaast nog meer onderzoeken van DNE Research aan. “We zijn tevens bezig met research naar het batterijverbruik in Nederland”, zegt Medarac. "Deze bevindingen gaan we publiceren in het Smart Storage Trendrapport tijdens het Congres Noodzaak van Storage."