Drone wijst kapot paneel aan

01.03.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Drone wijst kapot paneel aan
fotobert

Hoe vind je een kapot paneel tussen honderden werkende exemplaren op een dak of in een park? Een Delfts bedrijf ontwikkelde een drone die het onderhouden van grote zonneparken een stuk makkelijker zal maken.

Het bedrijf Birds.ai werd opgericht nadat een studententeam een dronesysteem ontwikkelde voor de bescherming van wilde dieren. Maar in plaats van te speuren naar stropers en gewonde dieren, herkennen de AI-algoritmes kapotte zonnepanelen. “Ons hoofdproduct zijn zonneparkinspecties, waarbij we dronebeelden analyseren om defecten in zonneparken te vinden. We herkennen de panelen en classificeren wat er mee aan de hand is. Onze klanten gebruiken het vervolgens om de brandveiligheid van het zonnepark vast te stellen en om reparaties uit te voeren of panelen te vervangen”, vertelt Camiel Verschoor, een van de onderzoekers achter de drone.

Systeem analyseert dronebeelden

De Birds.ai gebruikt een externe drone operator die beelden van het met panelen bedekte oppervlak schiet. Deze beelden worden door de kunstmatige intelligentie onder handen genomen. Het systeem maakt vervolgens een rapport van wat er mis is en wat er gerepareerd moet worden. “De ene keer is er wat mis met de connectie, soms is glasschade het probleem of er is een cel van het zonnepaneel kapot. Wij zorgen dus dat een zonnepark optimaal rendeert, omdat de klant altijd inzicht heeft in waar wat aan de hand is”, vertelt Verschoor.

Birds.ai is geschikt voor zonneparken vanaf 0,5 megawatt, wat gelijk staat aan een capaciteit van ongeveer 5000 panelen. Tot nu toe heeft Birds.ai 139.000 zonnepanelen, verdeeld over 130 zonneparken met een vermogen van 43 megawatt mogen inspecteren.

Integratie voor duurzame beslissingen

Verschoor vervolgt: “Daar hebben we natuurlijk ook weer een hoop van geleerd. We zijn nu bezig verdere groei te realiseren en ons in de markt te positioneren. Waar we uiteindelijk heen willen is dat ons product geïntegreerd wordt in het dashboard van een zonnepark. Dat alle informatie te allen tijde beschikbaar is en dat daarmee betere en duurzamere beslissingen genomen kunnen worden. AI en data moeten zo helpen een zonnepark zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten zijn. Veel gebeurd nu nog met het menselijke oog. Maar meten is weten!”

dronekapotreparerenreparatieinnovatiezonneparkzonnedakzonnedaken

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: Advanced Installatietraining

Logo Esdec
21 april 2021
14:00 - 15:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: kansen en uitdagingen rond zonneparken

Logo Wattkraft
22 april 2021
2021-4-13 15:00:00
Online

Wattkraft

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Wireless Gateway | Product Update & Installatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 april 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu