Duitse regeringscoalitie wil energietransitie met vijftien jaar versnellen

28.02.2022 Nicolien van Loon

Duitse regeringscoalitie wil energietransitie met vijftien jaar versnellen

De plannen van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat voorzien in een klimaatneutrale stroomvoorziening in 2035 – en meer stimulering van zonne-energie. Leveranciers zouden dan verplicht zijn om tarieven te verlagen om huishoudens te ontlasten, zo valt te lezen op de website van de Süddeutsche Zeitung.

De uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen is nu nog urgenter door de oorlog van Rusland in Oekraïne. FDP-leider en minister van Financiën Christian Lindner is zondag in de Bundestag enthousiast over "bevrijdingsenergieën", terwijl de minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck (die Grüne) de energievoorziening uitlegt als een "nationale veiligheidskwestie".

Vóór 2050
Aanstaande maandag wordt er in de ministeries gestemd over het volgende grote amendement op groene stroom. Volgens deze richtlijn zou de Wet Hernieuwbare Energiebronnen ergens "vóór 2050" niet langer moeten voorzien in volledige levering van hernieuwbare energie. De nieuwe peildatum wordt 2035: tegen die tijd zou de Duitse elektriciteit "vrijwel volledig" uit hernieuwbare energiebronnen moeten komen.

"Op deze manier stemt Duitsland de uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen consequent af op het klimaatbeschermingspad van 1,5 graden Celsius", zegt een paper van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Financieringsaanpassingen
De nieuwe wet moet nu de weg vrijmaken voor meer groene stroom. De nieuwe wet streeft naar zo'n 100 tot 110 gigawatt aan windenergie op land in 2030 – het dubbele van wat er tot nu toe is gebouwd. Zoals afgesproken in het regeerakkoord moeten in 2030 windturbines met een opgesteld vermogen van 30 gigawatt in bedrijf zijn.

Dat is bijna vier keer zoveel als nu het geval is. Het vermogen van zonne-investeringen moet ook bijna verviervoudigen, tot 200 gigawatt. Financiering voor nieuwe systemen wordt meestal via aanbesteding toegekend aan degenen die rond kunnen komen met de laagste teruglevertarieven. Het volume van deze aanbestedingen moet nu worden aangepast aan de nieuwe, hogere doelstellingen.

Daarnaast moeten er veranderingen komen, zoals uitzonderingen op de aanbesteding voor projecten van burgers, of het nu gaat om wind- of zonneparken. De compensatie voor zonne-energiesystemen op daken wordt verhoogd, waar miljoenen huiseigenaren van kunnen profiteren. Het ministerie wil specificaties waarmee de zonnesubsidie ​​stapsgewijs werd verlaagd, afzwakken.

De federale overheid wil ook geleidelijk zogenaamde "differentiële contracten" aangaan: hier wordt, net als bij de EEG, een minimuminkomen gegarandeerd voor elk kilowattuur. Als de elektriciteit echter tegen hogere prijzen op de markt kan worden verkocht, moeten de exploitanten alle inkomsten boven deze minimumopbrengst terugbetalen. Naar verluid zijn PV-systemen op de grond als eerste aan de beurt.

Groenestroomtoeslag afgeschaft
Per 1 juli wordt de groenestroomtoeslag afgeschaft. Maandag wordt er nog een wet aangenomen door de departementen. Deze regelt de afschaffing van de groenestroomtoeslag voor elektriciteitsverbruikers. Ze betalen momenteel 3,7 cent per kilowattuur, wat neerkomt op een goede 100 euro per jaar voor een gemiddeld vierpersoonshuishouden. Vorige week besloot de coalitie de heffing op 1 juli af te schaffen, een half jaar eerder dan gepland. Vanaf dan draagt ​​de federale overheid de kosten voor de uitbreiding van groene stroom.

Goed op weg
Op PV magzine valt te lezen dat de Bundesnetzagentur, het Duitse federale netwerkagentschap, heeft gemeld dat 420 megawatt aan nieuwe PV in januari is geïnstalleerd. Ter vergelijking: het nieuw geïnstalleerde PV-vermogen voor januari 2021 was 536 megawatt en in december 2021 was dit 421 megawatt. De cumulatieve capaciteit van alle PV-systemen in Duitsland bereikte eind januari 56,7 gigawatt.