Duitsland houdt twee kerncentrales toch langer open

05.09.2022 Jan de Wit

Duitsland houdt twee kerncentrales toch langer open

Vanwege de energiecrisis gaat Duitsland twee kerncentrales tot medio april 2023 openhouden, dat meldt NRC. Daarna wil Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, de Atomausstieg – het Duitse afscheid van kernenergie – definitief maken.

Op dit moment draaien de Franse kerncentrales bij lange na niet op vol vermogen omdat de aanhoudende droogte voor een tekort aan koelwater heeft gezorgd. Daarnaast zorgt de droogte ook voor lagere productie uit waterkrachtcentrales en een lagere toevoer van kolen over de rivieren richting kolencentrales.

Om al deze redenen heeft Habeck besloten dat twee Duitse kerncentrales langer open zullen blijven, namelijk tot april volgend jaar. De twee centrales liggen in Beieren en Baden-Württemberg, beide zuidelijke deelstaten hebben volgens NRC een fragiele energievoorziening.

Een gevoelig besluit in Duitsland, zeker in de achterban van De Groenen, de partij van Habeck. Na de kernramp in Fukushima in 2011 wilde Duitsland zo snel mogelijk afscheid nemen van kernenergie – wat de Atomausstieg is gaan heten. Zowel de manier van opwekken, het risico op rampen en kernafvalopslag ligt in Duitsland erg gevoelig.

Het plan was om de drie laatste Duitse kerncentrales uit te schakelen op 31 december dit jaar. Volgens Habeck wordt dit nu uitgesteld tot april 2023, maar Christian Lindner, de Duitse minister van Financiën, zei in de Süddeutsche Zeitung dat hij liever ziet dat alle drie de centrales op blijven tot 2024.