Dynamische stroomprijs op laagste niveau ooit

02.01.2023 Brendan Hadden

Dynamische stroomprijs op laagste niveau ooit
©Zonneplan

Energiebedrijf Zonneplan noteerde op vrijdag 30 december 2022 de laagste stroomprijs ooit voor klanten met een dynamisch energiecontract. Harde wind, lage gasprijzen en de vakantieperiode zorgden die dag voor een gemiddelde kilowattuur-prijs van 0,0939 euro.

Volgens Zonneplan was het al de derde dag van de week dat het record sneuvelde. De belangrijkste reden hiervoor is de enorme hoeveelheid stroom die door windmolens werd opgewekt. Dat, in combinatie met het feit dat veel bedrijven hun kantoren sluiten tijdens de vakantie, zorgt ervoor dat wind in een groot deel van de stroomvraag kan voorzien en de prijs minder afhankelijk is van gas- en kolencentrales.

Zonneplan biedt klanten een dynamisch contract aan waardoor ze veel afhankelijker zijn van prijsschommelingen. Vorige week pakte dat goed uit: de 9 eurocent per kilowattuur die klanten op 30 december betaalden is ruim vier keer zo weinig als het nieuw aangekondigde prijsplafond van 40 eurocent per kilowattuur.

Een andere factor die een rol speelt zijn de verlaagde energiebelasting en btw. Zonneplan meldt dat alleen op basis van de inkoopprijzen de recorddag van vorige week op plek vier zou zijn geëindigd. Het record voor de dag met de laagste inkoopprijs werd gevestigd op 9 mei 2021, toen een kilowattuur gemiddeld 0,0085 euro kostte om in te kopen.