Een abonnement op een duurzaam huis

25.03.2021 Simone Tresoor

Een abonnement op een duurzaam huis

Met de verschillende e-home-services van econic hoeven consumenten zelf niet te investeren in de verduurzaming van hun huis. Zij betalen eenvoudig maandelijks voor het gebruik van duurzame energie- en warmtesystemen zoals een warmtepomp, zonnepanelen, thuisbatterij of laadpaal. “Wij monitoren het systeem en zorgen voor een comfortabel binnenklimaat met een zo laag mogelijk energieverbruik. En als er iets mis is lossen wij dat voor onze klanten op”, zo vertelt Joris Jonker, oprichter en CEO van econic.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de Nederlander in de loop van de komende jaren moet nadenken over en investeren in een gasvrij huis. Maar laten we eerlijk zijn: hij heeft geen zin om te verduurzamen. Hij heeft geen zin zich te verdiepen in de technologie en welke aanpassingen er nodig zijn en daarbij: het zal ook wel enorm duur zijn. Dan is het fijn dat er een bedrijf als econic bestaat, zij ontzorgen de klant volledig in de reis naar gasvrij. En de installaties zijn te koop of te huur.  

Wat kost dat?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: jullie bedenken het beste plan, plaatsen alle apparatuur, monitoren en lossen ook nog eventuele storingen op. Het enige wat een domper op de feestvreugde zou kunnen zijn is de huurprijs. Jonker: “En dat is niet zo. De ene helft van onze klanten huurt en de andere helft koopt. Als we een hybride-warmtepomp met zonnepanelen plaatsen ligt het maandelijkse contractbedrag voor een gemiddelde woning op ongeveer 35 euro per maand, terwijl je dan al snel zo’n 45 euro bespaart aan gas. De warmtepomp of zonnepanelen die je laat plaatsen verlagen direct de kosten op je energie- of gasnota. We verhuren omdat de consument vaak denkt dat kopen te duur is. En er zijn natuurlijk ook veel mensen die het bedrag van een grote verduurzamingsactie niet zomaar kunnen ophoesten.”

“De meeste consumenten willen het echt graag goed doen, maar ze weten niet waar te beginnen. Bovendien willen ze geen gezeur. Ze willen gemak en ze willen iemand kunnen bellen mocht er een probleem zijn. Je moet onze werkwijze zien als een soort private lease; alles is inclusief. En wat ook fijn is: bij koop heb je meestal een beperkte garantie van twee jaar, maar bij huur is dat niet het geval. Als iets niet lekker werkt komen wij het verhelpen”, vertelt Jonker.

'Onze missie is een wereld zonder emissie'

“Onze missie is een wereld zonder emissie”, gaat hij verder. “Daarom zitten wij in dit vak en proberen we van zoveel mogelijk huizen een e-home te maken. Inmiddels zijn er 5000 e-homes in Nederland, maar om de doelen voor CO2-reductie in de gebouwde omgeving te halen moeten er 1000 huizen per dag worden verduurzaamd. Dat is een immense opgave. Het doel van econic is om daarvan 200 woningen per dag te doen in zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. En na Nederland volgt de rest van Europa.”

'Onze thuisbatterij doet ervaring op in Duitsland'

econic is klaar om Europa te veroveren. Ze zijn daarom bezig met de overnames van diverse Europese bedrijven, waaronder in Duitsland. “We hebben volume en kunnen dus mooie kortingen bedingen bij de fabrikanten. Zo kunnen we onze prijzen ook laag houden voor de consument. In Duitsland doen we al veel met thuisbatterijen omdat je daar niet veel kunt terugleveren aan het net.”

In Nederland is de thuisbatterij nog niet heel populair door de huidige salderingsregeling, maar Jonker verwacht dat dit over drie jaar heel anders is. En dan is econic er klaar voor door de jarenlange ervaring in Duitsland. Daar kijken zij momenteel bijvoorbeeld of een batterij handig is voor appartementencomplexen met een gedeelde warmtepomp. Voor zulke oplossingen is een zware aansluiting op het stroomnet nodig en dan kan een flinke batterij wel eens een mooie kostenbesparing voor de VVE betekenen.