Een kijkje in het nieuwe pand van VDH Solar: Duurzaamheid en comfort centraal

05.01.2021 Joyce Beuken

Een kijkje in het nieuwe pand van VDH Solar: Duurzaamheid en comfort centraal

In de rubriek ‘Op bezoek bij’ nemen we een kijkje op het kantoor van een bedrijf uit de branche. VDH Solar trok dit jaar in in een gloednieuw pand. Lucien van der Heide, CEO van VDH Solar, vertelt over het moderne gebouw.

“Uiteraard heeft duurzaamheid een grote rol gespeeld bij het ontwerp en de bouw”, vertelt van der Heide. “Het gebouw is energieneutraal. Het dak ligt vol met zonnepanelen en alle processen binnen het gebouw draaien op stroom. We maken bijvoorbeeld gebruik van een warmte koude pomp. De energie die wordt opgewekt op het dak, is voldoende om het kantoor te voorzien van stroom.”

Comfort

Naast duurzaamheid heeft comfort een prominente plek gekregen bij het ontwerp. “Ik wilde een pand met veel lichtinval dat open oogt en voelt. Dat comfort voor de medewerkers een belangrijk aspect is geweest bij het ontwerpen zie je ook terug in het type meubilair. Iedereen heeft een zit-sta bureau en de bijbehorende goede stoelen. Ook vind je veel levende planten in de werkomgeving. De ventilatie is daarnaast optimaal.” Wat direct opvalt, is dat het kantoorpand haast volledig uit ramen bestaat. Toch wordt het volgens van der Heide niet te warm in de zomer. “Er is speciaal reflectieglas gebruikt. Dit houdt in dat 90% van het licht binnen kan komen terwijl de warmte tegen wordt gehouden.”

“We hebben een hal laten bouwen van maar liefst 5000 vierkante meter. Daarvoor zit een kantoorruimte van 1000 vierkante meter, gloednieuw.” Het magazijn is sinds februari 2020 in gebruik en in juni verhuisden de medewerkers naar het nieuwe kantoor. “Maar we zijn er nog lang niet. Voor de volgende bouwfase is de vergunning in aanvraag. We willen een hal van hetzelfde formaat ernaast hebben. Die moet aan het einde van 2021 opgeleverd worden.”

In de buurt

Medewerkers van VDH Solar hoeven niet ver om te rijden. “We zijn hemelsbreed 200 meter verplaatst van onze oude locatie vandaan. We wilden graag in Boskoop blijven. Een hoop personeel komt hier uit de buurt vandaan en zeker de helft gaat op de fiets of de scooter naar werk." Boskoop is een dorp tussen Alphen aan de Rijn en Gouda. "We zitten tussen de grote steden in. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn bijvoorbeeld maar een half uur hier vandaan. We zitten ook gunstig ten opzichte van de Rotterdamse haven.”

De verhuizing is met name gunstig geweest op het gebied van opslag. “We hebben maar liefst twee keer meer ruimte. We kunnen hier bovendien veel meer de hoogte in, qua opslag is het dan ook circa drie keer groter dan wat we hadden.” De oude panden? Die kunnen nog makkelijk een ronde mee en zijn verhuurd aan andere bedrijven.