Elektriciteitsprijs voorlopig gestabiliseerd

06.03.2023 Jan de Wit

Elektriciteitsprijs voorlopig gestabiliseerd
©Esdec

De Nederlandse elektriciteitsprijs is in 2023 voorlopig een stuk minder volatiel dan vorig jaar met een prijs die tussen de 115 en 140 euro per megawattuur schommelt, zo blijkt uit de Marktupdate Elektriciteit van Publieke Zaken. Hetzelfde geldt voor de langetermijncontracten. Op dit moment zijn de weersomstandigheden en de CO2-prijs binnen het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) de bepalende factoren voor de elektriciteitsprijs. Ondanks dat de winter op zijn einde begint te lopen, verwacht de markt dat er prijsstijgingen aankomen.

De prijs van EU ETS-emissierechten steeg onlangs tot een recordhoogte van 105,14 euro per ton CO2 en hoewel de CO2-prijs inmiddels net weer onder de 100 euro is gezakt, is de verwachting dat deze de komende tijd verder zal stijgen. Dat baseert Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, op het aantal openstaande langetermijncontracten dat is verdrievoudigd sinds het begin van dit jaar en een sterke indicatie is voor toekomstige prijsstijgingen.

De afgelopen periode zijn de gas-, kolen- en waterkrachtprijzen juist gedaald door de milde winter. Hoewel het gezegde ‘maart roert zijn staart’ deze week weer van stal kan worden gehaald loopt de winter op zijn einde en lijkt het wachten op warmere, zonnigere tijden. Toch is de verwachting dat de elektriciteitsprijs gaat stijgen de komende tijd.

De aantrekkende economie verhoogt de vraag naar emissierechten, waardoor ook de CO2-prijs zal gaan stijgen en de elektriciteitsprijs zal beïnvloeden. Daarbij is het sentiment in de markt dat de hervormingen van het EU ETS als gevolg van de REPowerEU- en Fit for 55-pakketten ertoe zullen leiden dat de CO2-prijs nog verder zal stijgen.

De kans dat het aantal beschikbare emissierechten zal afnemen is namelijk groter dan dat dit aantal zal toenemen. Een versnelde energietransitie met meer wind- en zonne-energie kan daarentegen juist weer zorgen voor meer emissievrije elektriciteit en een dalende vraag naar emissierechten, maar dan zal het aanbod van wind- en zonnestroom – in combinatie met opslagcapaciteit – snel omhoog moeten.