Elektrische auto's vatten minder vaak vlam

15.05.2023 Jan de Wit

Elektrische auto
©Volvo Car Group

Elektrische auto's vatten minder vaak vlam dan auto's die op fossiele brandstoffen rijden, dat blijkt uit een onderzoek van het Noorse Agentschap voor Sociale Zekerheid en Noodparaatheid, zo meldt Dagens Nyheter, de grootste krant van Zweden. Hoewel er regelmatig wordt gewaarschuwd voor toenemend brandgevaar door het toenemende gebruik van elektrische auto’s zeggen de cijfers wat anders.

Uit het onderzoek blijkt dat er vorig jaar ongeveer 3.400 autobranden waren in Zweden, ook brandstichting valt hier overigens onder. Daarvan waren er slechts 23 elektrisch of plug-in hybride, wat neerkomt op 0,004 procent van alle elektrische auto's en plug-in hybrides in Zweden.

Natuurlijk zijn er ook veel meer auto’s met een fossiele brandstofmotor, maar toch is het relatieve cijfer twintig keer hoger. 0,08 procent van de auto’s met een fossiele brandstofmotor vatte vlam in Zweden in 2022.

Hoewel het aantal branden van elektrische auto's is gestegen van 8 in 2018 naar 23 in 2022 staat niet in verhouding tot de groei van het aantal elektrische auto’s. Het aantal elektrische auto’s in Zweden is in deze periode namelijk verviervoudigd.