Energiemanagementsysteem biedt oplossing voor netcongestie op bedrijvenpark

09.05.2023 Saima Wasefi

Energiemanagementsysteem biedt oplossing voor netcongestie op bedrijvenpark

Het elektriciteitsnet in Nederland raakt steeds voller en op veel plaatsen zelfs overbelast. Door beperkte netcapaciteit is het groeipotentieel van de bedrijven beperkt en kunnen ze niet bijdragen aan de energietransitie door de aanleg van zonnepanelen. Bedrijvenpark Pannenweg II in Nederweert heeft een oplossing bedacht voor de aansluitmaat, door energiehandelsplatform energiemanagementsysteem zodat het mogelijk wordt om te sturen op vermogen. Zo'n toekomstbestendige oplossing is de eerste in zijn soort in Nederland.

Nu de energietransitie steeds sneller gaat, krijgen bedrijvenparken te maken met steeds meer power capaciteitsknelpunten en netcongestie. Deze knelpunten worden veroorzaakt door overbelasting van het net. Traditioneel zou dit zijn opgelost door het fysieke netwerk te versterken.

Dat wil zeggen meer transformatoren bouwen, kabels met meer capaciteit installeren. De snelheid waarmee de energietransitie momenteel plaatsvindt, is echter te hoog voor deze traditionele aanpak. Hierdoor zijn andere sneller inzetbare oplossingen nodig.

Wim Schilders, voorzitter van parkmanagement Bedrijvenpark Pannenweg wil een oplossing zoeken op korte termijn. “De groei van ondernemers wordt op dit moment door congestie op het elektriciteitsnetwerk geremd. Ook maatregelen om de energietransitie vooruit te helpen staan momenteel op slot, zoals het plaatsen van zonnepanelen op alle daken van de bedrijven.

Om dit op te lossen zijn wij een project gestart om dat netcongestieprobleem te omzeilen. Dit doen wij door een energiehandelsplatform in te laten richten en gebruik te maken van een energiemanagementsysteem zodat het mogelijk wordt om te sturen op vermogen.

Op deze manier kan opgewekte energie worden doorgeleverd aan de buurman en wordt teruglevering aan het net voorkomen. Wij wilden niet meer wachten op subsidieverlening, aanpassing van wet- en regelgeving en kostbare adviestrajecten, maar in actie komen om het probleem nu op te lossen.”

Aanpak van het netcongestieprobleem
Het probleem van netcongestie op het bedrijvenpark werd pas onder de loep genomen, nadat de gemeente Nederweert het verzoek deed aan het bedrijvenpark om de daken te benutten met zonnepanelen. Enzo Diependaal, technisch projectleider van Rethink Zero, ging de netwerksturing combineren met een energiehandelsplatform om zo tot een oplossing te komen.

Het verbruik van elektriciteit en de beschikbare ruimte in het netwerk werden met behulp van hoogfrequent metingen in kaart gebracht door Lyv Energy Management Solutions. Met behulp van deze data-analyse werd het netwerk volledig automatisch gestuurd en het elektriciteitsnetwerk wordt efficiënter gebruikt. Naast deze actieve sturing op vermogen door energiemanagement wordt er ook nauw gewerkt met Energiehandelsplatform wordt het oplossend effect verder. André Dippell, directeur van Om | nieuwe energie, legt de rol van handelsplatform uit:

“De bedrijven krijgen met het handelsplatform toegang tot de elektriciteitsmarkt. Daarmee wordt handelen onderling op de dagmarkt en op onbalans, waarmee men automatisch wordt geconfronteerd, mogelijk. Dit gebeurt volledig transparant waarbij de afspraken die onderling zijn gemaakt tussen producent en afnemer zijn vastgelegd.”

Deze nauwe werking tussen het energiehandelsplatform en het EMS, hebben de bedrijven de mogelijkheid om zonnepanelen aan te leggen en de opgewekte energie te verdelen met het volledige bedrijfspark. Hiermee wordt het overvolle netwerk niet verder belast en wordt het netcongestie probleem intern opgelost door netwerksturing en het intern verhandelen van energie.

Beperkingen op grote schaal
Bedrijvenpark Pannenweg II biedt een uniek oplossing voor het netwerkprobleem maar er zijn twee redenen waarom het idee niet grootschalig uitgerold kan worden.

De eerste oorzaak is volgend Diependaal dat het ontbreekt aan een juridische en contractuele basis. "Dan bedoel ik een Groep Aansluit- en Transportovereenkomst waarin individuele bedrijven worden gebundeld zodat partijen samen kunnen én mogen werken. Op deze manier worden individuele vermogens van bedrijven samengevoegd waarbinnen kan worden gehandeld. Denk aan zonnepanelen van bedrijf A die een overproductie aan stroom hebben die het net niet op kan, maar wel aan bedrijf B op het bedrijvenpark kan worden verkocht en met netwerksturing fysiek kan worden geleverd.”

Brendan de Graaf, directeur van Lyv Energy Management Solutions, legt de tweede reden uit: “Er zijn nogal wat proeftuinen, prachtige presentaties en lange adviestrajecten die enorm veel inspanning vergen en kosten met zich mee brengen. Dit project is een schoolvoorbeeld van doen en daar is de energietransitie en het oplossen van netwerkproblemen door congestie echt mee geholpen.”