Energiemanagementsysteem voor consumenten nu ook los verkrijgbaar
21.08.2024 Evelien Schreurs
Elf jaar geleden richtten de broers Milan en Patrick van der Meulen het bedrijf Soly op. Dat begon als bedrijf dat zonnepanelen verkoopt en installeert, maar ondertussen leveren zij een totaalpakket van zonnepanelen, thuisbatterij, laadpaal, samen met energiemanagementsysteem en dynamisch energiecontract. Sinds kort kan dat energiemanagementsysteem ook apart worden aangeschaft en zo worden aangesloten op bestaande systemen.
Soly onderscheidt zich op de zonnepanelenmarkt van andere aanbieders, vertelt Milan van der Meulen, een van de oprichters. “We waren de eersten in Nederland die kwamen met een huuroplossing, zodat mensen per maand konden gaan betalen voor zonnepanelen. En daardoor viel dat grote investeringsobstakel weg.”
Daarnaast vonden de broers het proces van zonnepanelen aanschaffen – contact leggen, langskomen, een offerte maken – te veel gedoe voor consumenten. Zij hebben dat proces geautomatiseerd zodat via de website in een minuut een aanvraag voor zonnepanelen kan worden ingediend. Met postcode en huisnummer valt namelijk al een hoop data te achterhalen waarmee een prijs kan worden vastgesteld.
Naast zonnepanelen kan via Soly ook een thuisbatterij en laadpaal worden aangeschaft. Warmtepompen zullen daar ook nog bij komen, tot die tijd kan dat met Soly via een andere aanbieder. Ook voor al deze apparaten bestaat de mogelijkheid om per maand te betalen in plaats van ze in een keer aan te schaffen.
Soly Brain
Van der Meulen: “De kern van ons systeem is de Soly Brain. Dat is een energiemanagementsysteem dat we hebben ontwikkeld om te zorgen dat alles wat we aansturen, of het nou een omvormer is of een batterij of laadpaal, dat het altijd wordt aangestuurd op basis van de meest goedkope energieprijzen die mensen bij ons afsluiten."
Op goedkopere momenten gaat bijvoorbeeld de laadpaal of batterij opladen. En als de energieprijzen weer wat hoger liggen, kan de batterij ontladen en stroom verkopen aan het net, legt Van der Meulen uit. "Dat betekent ook dat wanneer de prijs heel negatief is, we tijdelijk even de omvormer uitzetten, om te voorkomen dat de klant moet betalen voor de stroom die die teruglevert. Dus al die verschillende toepassingen zijn geregeld in de Soly Brain die die aansturing levert."
In principe wordt het energiesysteem van een huishouden dus aangestuurd door Soly Brain, maar een gebruiker kan wel kiezen om bijvoorbeeld maximaal de stroom van een batterij te gebruiken, een laadpaal alleen op te laden met eigen opgewekte energie, of dat altijd de hoogste besparing wordt gerealiseerd.
Dat systeem is sinds kort ook apart verkrijgbaar, zodat het kan worden aangesloten op bestaande systemen. “De Soly Brain zit natuurlijk standaard bij het systeem, maar we hebben inmiddels in Nederland drie miljoen woningen die al zonnepanelen hebben. En die mensen worden allemaal geconfronteerd met terugleverboetes en kunnen soms geen vast contract meer afsluiten. Dus ik merk dat mensen behoefte hebben aan slimme aansturing, dat ze kunnen vertrouwen dat wat er ook gebeurt, we altijd het maximale uit het systeem halen.”
De ‘race’ is volgens Van der Meulen op dit moment vooral om het energiemanagementsysteem op zo veel mogelijk merken aan te kunnen sluiten. Momenteel is het systeem compatibel met tientallen merken. "Gelukkig bedienen wij al de vijf meest gebruikte merken in Nederland en daar voegen we nu maandelijks nieuwe merken aan toe, om te zorgen dat we zo veel mogelijk kunnen aansturen. Maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld met een omvormer van acht jaar geleden, die heeft niet altijd de slimmigheid om aangestuurd te kunnen worden, dus in die gevallen moet die weleens vervangen worden.”
Actief in negen landen
Soly is actief in negen landen: Nederland, Zuid-Afrika, België, Duitsland, Engeland, Schotland, Wales, Oostenrijk en Italië. Van der Meulen ziet een paar verschillen tussen Nederland en die andere landen.
Ten eerste is er in al die landen, op Nederland na, geen salderingsregeling. Daarom zijn batterijen in die landen ook een stuk meer gebruikelijk. In die landen is ook nog een groei te zien in zonnepanelen, in tegenstelling tot Nederland. Van der Meulen verwacht wel dat de batterijmarkt ook in Nederland een stuk groter zal worden en vergelijkt de batterijmarkt met de zonnepanelenmarkt van tien jaar geleden, waar veel innovators instappen en wat meer risico willen nemen. Hij verwacht dat het afschaffen van de salderingsregeling het aanschaffen van thuisbatterijen ook aantrekkelijker zal maken.
Daarnaast ziet van der Meulen dat mensen in andere landen waar Soly actief is, bijvoorbeeld in Duitsland, eerder een totaalpakket aanschaffen van zonnepanelen, thuisbatterij en warmtepomp. In Nederland gaat dat stapsgewijzer. “We beginnen eerst met zonnepanelen, dan gaan we misschien elektrisch rijden en nemen we een laadpaal. Dus dat gaat in stapjes.”
Verbreding en verdieping
De komende jaren wil Soly de breedte en de diepte in, zegt van der Meulen. "We willen in nog meer landen actief zijn. We kijken nu naar Spanje, maar ook naar Frankrijk. En we blijven investeren in innovatie. We willen over een jaar in elk land waar we actief zijn een dynamisch energiecontract en dynamisch energieproduct kunnen leveren. Daarmee worden we echt een holistische aanbieder, dat een klant alles wat met energie te maken heeft bij ons kan afnemen.”
Soly heeft het doel uitgesproken om in 2030 een half miljoen huishoudens aangesloten te hebben. Gaat dat lukken? "Ik denk dat we zeker goed gepositioneerd zijn om dat doel te halen", laat Van der Meulen weten. Het bedrijf zit nu op zo’n 40.000 klanten en met Soly Brain zijn zij van plan nog sterk verder te gaan groeien.