Energierekening huishoudens 43 euro goedkoper dan een jaar geleden
04.04.2025 Sjoerd Rispens

Huishoudens zijn op jaarbasis 43 euro minder kwijt zijn aan de energierekening in vergelijking met een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Procentueel gezien zijn mensen 2 procent goedkoper uit. De totale prijs van de energierekening komt uit op 2.065 euro. Het gasverbruik stijgt volgens het onderzoek van CBS wel.
De oorzaak van de daling komt door het volgende: de prijzen zijn gedaald, in combinatie met lichtelijk lager geraamd verbruik van elektriciteit voor het jaar 2025. De grootste daling was toe te schrijven aan lagere variabele leveringstarieven. Wat ook bijdroeg was de daling waren de lagere energiebelastingen.
Overigens gaat de energierekening als geheel niet omlaag. De transportkosten voor elektriciteit en gas bijvoorbeeld zijn juist gestegen in vergelijking met vorig jaar. Als je de kosten van deze twee onderdelen bij elkaar optelt is een huishouden 66 euro duurder uit dan vorig jaar. Dat komt neer op een stijging van 10 procent. Ook de vaste leveringskosten van elektriciteit en gas gingen respectievelijk met 16 en 11 euro omhoog.
Verschillen in de cijfers
De verschillen tussen de huishoudens zijn groot. De grootte van het huishouden en de woning, hoe goed deze geisoleerd is, welke installaties aanwezig zijn en het stookgedrag zijn sterk van invloed op de hoogte van de energierekening. Met het prijspeil van januari 2025 betaalt een meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande aardgasgestookte villa het meest: de energierekening komt dan uit op zo’n 3.520 euro op jaarbasis.
De energierekening van eenpersoonshuishoudens in nieuwe, kleine appartementen die met aardgas worden verwarmd is nog altijd een behoorlijke klap lager met een gemiddelde van 1.380 euro. Al is dat mede door het verschil in oppervlakte te verklaren. Maar ook binnen deze groepen bestaan grote verschillen.
Woningen die hoofdzakelijk een elektrische verwarmingsbron hebben worden hebben met 1.030 euro op jaarbasis gemiddeld de laagste energierekening. Volgens het CBS is dit een zeer snel groeiende groep woningen met een veelvoud aan installaties. Veel van deze woningen hebben een warmtepomp, zijn van het aardgas af en wekken veel elektriciteit op met zonnepanelen.
Wie is het duurste uit?
Daartegenover staan woningen binnen deze groep die aardgas verbruiken voor bijvoorbeeld koken of de bijverwarming en die juist geen zonnestroom opwekken. Daarom is juist in de groep van hoofdzakelijk elektrisch verwarmde woningen de spreiding van de energierekening erg groot.
Twee of meer bewoners in een oude, grote vrijstaande woning zijn het duurste uit. Zij betalen op jaarbasis gemiddeld 3.520 euro. De hoogste 10 procent van deze groep betaalt ruim 5.380 euro.