Enexis wil zonne-energieprojecten alleen nog aansluiten in gebieden met voldoende afname

01.03.2023 Jan de Wit

Enexis wil zonne-energieprojecten alleen nog aansluiten in gebieden met voldoende afname

Netbeheerder Enexis roept op om zonne-energieprojecten alleen nog maar te plannen in gebieden met veel afname, zoals bij een industriegebied of bedrijventerrein. Nu worden grote zonneparken nog geregeld gebouwd in afgelegen gebieden, vaak is daar ruimte en een kleinere kans op minder draagvlak in de omgeving. Enexis wil dit ook laten gelden voor windmolens op land.

Enexis ziet zich genoodzaakt om harde keuzes te maken omdat de netcapaciteit, technisch personeel en materialen schaars zijn. De eerste die afvallen zijn daarom zonneparken die een aansluiting willen in gebieden met weinig afname. Zonneparken in de buurt van bedrijvigheid kunnen wel rekenen op een aansluiting.

Zonneparken die worden aangesloten in afgelegen gebieden krijgen vaak een aparte aansluiting. Deze moet behoorlijk zwaar zijn en wordt alleen op piekmomenten volledig belast. De rest van de tijd gebruikt het zonnepark het net alleen deels of wordt het net zelfs niet gebruikt. Dat vindt Enexis onwenselijk en daarom doet de netbeheerder een oproep om parken alleen te plannen daar waar voldoende afname is.