European Solar Initiative moet Europese PV-productie opschalen

26.02.2021 Joyce Beuken

European Solar Initiative moet Europese PV-productie opschalen

Het European Solar Initiative, een door de Europese Commissie gesteunde inspanning van de industrie, heeft als doel de solarproductie verhogen om zo in te spelen op de explosieve Europese vraag naar zonne-energie.

Deze week hebben SolarPower Europe en EIT InnoEnergy het European Solar Initiative (ESI) gelanceerd, met de steun van EU-commissaris voor Energie Kadri Simson, EU-commissaris voor de interne markt Thierry Breton en de Franse gedelegeerde minister voor Industrie Agnès Pannier-Runacher. Het ESI zal Europa's klimaatagenda en economisch herstel versnellen en bijdragen aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de European Green Deal.

Verwachte vraag

Het ESI heeft als doel om een sterke PV-industrie op te bouwen in Europa, die de gehele levensloop van een zonnestroominstallatie omvat, van grondstoffen tot recycling. De Europese industrie moet de extra 20 gigawatt aan jaarlijkse vraag naar zonne-energie opvangen die voor het volgende decennium in Europa wordt voorspeld. Naar verwachting levert dit zo’n 400.000 banen op.

Kansrijk voor banenmarkt

Walburga Hemetsberger, CEO van SolarPower Europe, stelt: "Zonne-energie is de goedkoopste en meest kansrijke technologie op het gebied van werkgelegenheid. Het biedt de kans om de doelstellingen van de Europese Green Deal en Green Recovery te realiseren. Dit is het moment om de productieactiviteiten in de EU op te schalen, gebaseerd op de sterke binnenlandse marktopname die in 2020 is bevestigd ondanks de COVID-19-pandemie, en het aanhoudende technologische leiderschap van Europese bedrijven.”

Het initiatief moet onder meer zorgen dat er Europese fabrieken voor zonnecellen en panelen komen. “Na de succesvolle lancering van de Solar Manufacturing Accelerator in mei 2020 zijn we vandaag verheugd om samen met EIT InnoEnergy de zonne-energie-industrie verder te stimuleren door het European Solar Initiative te lanceren."

Vruchtbare bodem

Diego Pavia, CEO van EIT InnoEnergy, voegde hieraan toe: "De mix van de vraag in het kader van het nationale energie- en klimaatplan, lage kapitaalkosten, opmerkelijke successen op het gebied van Europese technologieontwikkeling en een terugkeer van investeringen in de sector heeft een vruchtbare bodem gecreëerd voor een wedergeboorte van Europese PV. Europa heeft geleerd van eerdere ervaringen en met het krachtige, eenduidige politieke en zakelijke kader van de Green Deal, zullen schaal en snelheid de sleutel zijn tot het ontsluiten van het potentieel van PV."

“Het ESI combineert het bloeiende ecosysteem van PV-spelers dat in de loop der jaren is gecreëerd door SolarPower Europe en de succesvolle blauwdruk van de European Battery Alliance, geleid door EIT InnoEnergy met zijn Business Investment Platform (BIP). Het BIP is ontworpen om de kloof tussen business cases, investeerders, afnemers en leveringsbronnen te overbruggen. Het verkort de doorlooptijd van investeringen, vermindert de risico's, versnelt en verhoogt de robuustheid van de investeringscases in alle vereiste dimensies (technologie, team, leveringsketen, milieuduurzaamheid, afnemers).”

Impuls voor de waardeketen

Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, verklaarde: "De toekomst van het Europese energiesysteem is hernieuwbaar en zonne-energie speelt daarin een belangrijke rol. Om groene energie snel op te schalen, hebben we de inzichten en medewerking van de industrie nodig. Ik ben dan ook erg blij met de lancering van het European Solar Initiative, dat naar mijn stellige overtuiging een impuls zal geven aan de gehele waardeketen voor zonne-energie in Europa."