Europees Parlement stemt voor zon op dak op EU-gebouwen

15.03.2023 Simone Tresoor

Europees Parlement stemt voor zon op dak op EU-gebouwen

Vandaag heeft de commissie van het Europees Parlement gestemd om de toepassing van zonne-energie op EU-gebouwen te versnellen en de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EBPD) goed te keuren.

De steun van het Europees Parlement voor het European Solar Rooftops Initiative geeft een duidelijk signaal af: gebouwen met zonne-energie zijn een belangrijke oplossing om de energierekening te verlagen, de energiezekerheid te waarborgen en onze klimaatambities te verwezenlijken. Als het Europees Parlement zijn standpunt in de onderhandelingen bemachtigt, zal de zonnedakgolf al in 2025 van start gaan.

No regret-stap
Openbare of niet-residentiële gebouwen – zoals bibliotheken, supermarkten of magazijnen – bieden het grootste deel van de dakruimte in de EU en het hoogste rendement voor eigenaren van gebouwen. Alle nieuw gebouwde gebouwen uitrusten met zonne-energie en een tijdlijn opstellen voor de renovatie van bestaande gebouwen, is een no-regret stap voor de energiezekerheid en groene transitie van Europa.

Om de visie van het Europees Parlement waar te maken, moeten de EU-landen hun inspanningen opvoeren om mensen te stimuleren installateur te worden en hun netwerkcapaciteit te versterken.