Experiment met drijvende PV-installaties in ongebruikte zwembaden

04.05.2022 Kenneth Nwosu

Experiment met drijvende PV-installaties in ongebruikte zwembaden

Ciel & Terre Japan heeft een drijvende PV-installatie geplaatst in het zwembad van een school op het Japanse eiland Kyushu. De lokale ontwikkelaar ELM zeg dat het project uitgebreid kan worden naar meer dan 6.000 faciliteiten in het land.

Aangezien zonlicht 10.000 keer zoveel energie levert als de hele wereld dagelijks verbruikt, worden er continu manieren bedacht om meer van deze energie op te kunnen vangen en te kunnen gebruiken. Meer efficiënte zonnecellen is één manier, maar simpelweg meer zonnecellen is een andere. Daarvoor moet dan wel beschikbare ruimte zijn.

Drijvende PV-installaties worden al langer voorgesteld als een van de mogelijke manieren om meer aardoppervlak te voorzien van zonnecellen.

Het Franse Ciel & Terre is een specialist in drijvende PV-installaties. De Japanse tak van het bedrijf installeerde een drijvende installatie in het zwembad van een school in de Japanse Kagoshima prefectuur. Met behulp van ontwikkelaar ELM zal het project uitgebreid worden naar andere Japanse gemeenten. Op deze manier gebruikmakend van verouderde scholen en zwembaden die niet meer in gebruik zijn.

Een interessante infrastructuur voor het plaatsen van drijvende zonnepanelen volgens de bedrijven.

Systeem en transportkosten
Er zouden bijna 6.000 scholen zijn in Japan die een drijvend park van zonnecellen zouden kunnen aanleggen. De grootste uitdaging voor zulke kleine installaties is volgens Ciel & Terre het minimaliseren van systeem en transportkosten.

Hier tegenover staan voordelen zoals de beschikbaarheid van materiaal en faciliteiten die herbruikt kunnen worden. Denk niet alleen aan het zwembad zelf, maar ook aan het hekwerk rondom voor beveiliging en kleedkamers die voor opslag gebruikt kunnen worden, aldus Saori McMahon, ontwikkelaar en projectmanager bij Ciel & Terre.