Flevoland blijft de provincie met de meest groene stroom

09.09.2022 Jan de Wit

Flevoland blijft de provincie met de meest groene stroom
©Zonneplan

In Flevoland kan per inwoner 4,35 kilowatt aan groene stroom worden opgewekt, de hoogste opwekcapaciteit voor een provincie, zo berekende energiebedrijf Zonneplan op basis van CBS-cijfers. Flevoland beschikt weliswaar over een enorm vermogen aan windenergie, maar er is inmiddels ook 581 megawatt aan zonne-energie geïnstalleerd.

4,35 kilowatt aan groene stroom per inwoner. Dat is het maximale opwekvermogen per persoon in Flevoland. Volgens onderzoek van Zonneplan is de provincie daarmee koploper van Nederland.

Lees ook: Hoe komt RES-regio Flevoland aan zijn koploperspositie?

De provincie wekt bijna twee keer meer windenergie op dan de provincie Groningen de nummer twee. In totaal stond er in 2021 in Flevoland voor 1.309 megawatt ‘windvermogen’ geïnstalleerd en voor 581 megawatt aan zonne-energie.

Tussen de verschillende gemeenten zitten nog duidelijke verschillen. In de Noordoostpolder, Lelystad, Almere en Dronten ligt het zonvermogen tussen de 100 en 145 megawatt. In de gemeente Zeewolde is dit net boven de 50 megawatt en Urk komt niet verder 12 megawatt.