Geen zonnepanelen op Paleis Noordeinde

05.10.2020 Joyce Beuken

Geen zonnepanelen op Paleis Noordeinde

In de Tweede Kamer heeft minister president Mark Rutte gedeeld dat er in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, toch geen zonnepanelen op het dak van Paleis Noordeinde komen. Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen op Huis ten Bosch, waar de koning met zijn gezin woont.

 In het verslag, waarin antwoord wordt gegeven op vragen met betrekking tot de begroting van het Koninklijk Huis, wordt het volgende geschreven:

“Het Rijksvastgoedbedrijf (hierna RVB) doet onderzoek naar verduurzamingsmogelijkheden rondom Paleis Huis ten Bosch, de resultaten hiervan worden door een langer verloop van het onderzoek in de loop van 2021 verwacht.

Het is gebleken dat het niet rendabel is om zonnepanelen te plaatsen op Paleis Noordeinde. De terugverdientijd van de investering betreft meer dan 50 jaar en weegt daarom niet op tegen de te maken investeringskosten en het te verwachten duurzaamheidsrendement.”

Na onderzoek ingetrokken

Twee jaar geleden maakte Mark Rutte bekend dat het Paleis zou worden voorzien van zonnepanelen, naast een aantal andere duurzame renovaties. Dat besluit lijkt na onderzoek te worden ingetrokken. Andere verduurzamingswerkzaamheden vinden wellicht wel doorgang, maar dit wordt niet benoemd in de brief. Wel wordt in het verslag aangegeven dat er nog gekeken wordt naar de mogelijkheid om de Koninklijke Stallen en Noordeinde 66 te voorzien van zonnepanelen.