Geit in de tuin: Folkert Struijs van Libra Energy

19.10.2021 Joyce Beuken

Geit in de tuin: Folkert Struijs van Libra Energy

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen. Dit werd een gevleugelde uitdrukking die betekent: een bijzondere persoonlijke interesse waar je tijdens professioneel contact niet zo snel achter komt. In deze rubriek vragen wij mensen met een functie in de solar-wereld wat zij gaan doen... en wat hun geit in de tuin is!

De een geniet van een goede whisky, de ander pakt uit met een goed glas wijn. Minder vaak belicht maar wel degelijk aanwezig, is de markt voor goede speciaalbieren die een groot aantal fanatiekelingen omvat. Folkert Struijs, teamleider en -coördinator bij Libra Energy, kan aandachtig genieten van een goed bier, maar beschikt ook over een grote hoeveelheid kennis rondom verschillende brouwsels.

Volgens Struijs is zijn passie genetisch bepaald. “Mijn vader is fervent trappisten- en abdijbierdrinker. Ik dronk toen ik was jonger was met name pils. Gaandeweg bracht ik steeds vaker een bezoek aan België, samen met mijn vader, om biertjes te halen, waardoor mijn smaakpallet zich verder kon ontwikkelen.”

Broer en Zus
Struijs ging ook aan de slag met zijn eigen bierrecepten. Hij brouwt ze echter niet in zijn eigen badkuip. “Ik besteed mijn recepten uit aan een externe brouwerij. Er zijn veel microbrouwerijen in Nederland die al vanaf 50 liter aan de slag gaan met je recept.” Vlakbij het kantoor van Libra Energy bevindt zich toevallig brouwerij Broer en Zus. “Deze lokale brouwer had het natuurlijk zwaar als gevolg van de coronacrisis. Libra Energy wilde iets doen voor het personeel, de klanten en de leveranciers. Zo ontstond het idee om hier een bier te laten brouwen.”

Struijs ontwikkelde een recept. “Omdat de winter eraan kwam moest het een donker biertje worden. Het werd een combinatie van twee stijlen. De quadrupel, een zwaar en zoetig biertje, en een dubbel, die moutig en vol is. Het resultaat was het toegankelijke High Voltage, met een lichtzoete smaak en een vol moutige ondertoon. We lieten een batch van 1.000 liter brouwen die we uitdeelden. Het was een groot succes. Klanten waren zeer tevreden en tegelijkertijd steunden we de middenstand.”

Lopen op één been
Afgelopen zomer volgde een Weizen bier, met tarwe natuurlijk, en een beetje kruidnagel. Volgens Struijs een biertje met een lekker zuurtje. “Om zelf te kunnen brouwen heb je echt veel ruimte nodig. Gelukkig bestaan er veel microbrouwers die met zelf aangeleverde recepten werken.”

Thuis heeft hij zo’n tweehonderd bieren staan. “Van elk soort heb ik er twee, want op één been kun je niet lopen. Ik heb ook een aantal bieren die ik voor langere tijd laat rijpen in een kelder. Hertog Jan Grand Prestige bijvoorbeeld, daarvan leg ik elk jaar wel een fles apart. Het schijnt dat deze bieren na een jaar of dertig rijpen veel weg hebben van een dure port. De koolzuur verdwijnt eruit en de smaak evolueert met de jaren.”

Kennis
Struijs weet de meest uiteenlopende dingen te vertellen over bier. “Een tapbiertje bevat meer koolzuur. Daarom moet het in een nat glas geschonken worden. Een bier op fles moet juist in een droog glas, omdat het anders sneller doodslaat.” Hij haalt zijn kennis niet alleen uit de praktijk, maar ook uit boeken. “Ik kreeg van een collega een boek over bieretiketten. Bier is meer dan alleen de inhoud van een flesje. Als je het etiket goed gaat lezen vallen je ineens weer hele andere dingen op.” Struijs geeft een voorbeeld. “Iedereen kent Delirium wel, maar hoe smaakt dat bier? Dat weten veel mensen niet te zeggen. Het roze olifantje op het etiket blijft echter hangen bij de consument.” Slimme marketing, aldus de deskundige.

De mooiste brouwerij volgens Struijs? “Bronckhorster in Rha, in het Oosten van het land. Ze hebben bijzondere donkere, moutige bieren. Die vind ik het mooist. Ook bieden ze allerlei special editions aan. Het bier wordt daarvoor op bijzondere vaten gerijpt. Denk aan vaten van Jameson whisky of Jamaican rum. Hun blend is daarnaast structureel goed”, besluit de kenner.