Geit in de tuin: Marcel Pannekoek van Energie Aalsmeer Duurzaam

01.03.2022 Simone Tresoor

Geit in de tuin: Marcel Pannekoek van Energie Aalsmeer Duurzaam

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen. Dit werd een gevleugelde uitdrukking die betekent: een bijzondere persoonlijke interesse waar je tijdens professioneel contact niet zo snel achter komt. In deze rubriek vragen wij mensen met een functie in de solar-wereld wat zij doen... en wat hun geit in de tuin is!

Wie: Marcel Pannekoek

Wat: Directeur / eigenaar

Waar: Energie Aalsmeer Duurzaam

Overdag is hij, samen met zijn negen collega’s, bezig Aalsmeer en omgeving duurzamer te maken door het installeren van zonnepanelen, laadpalen en andere zaken die zorgen voor een duurzame planeet en lagere maandlasten. ’s Avonds ontpopt hij zich tot dj die de menigte opzweept met zijn stampende techno.

Chef bloempot
Al sinds 2015 begeeft Marcel zich op het solar-speelveld. Daarvoor was hij, niet vreemd als je in Aalsmeer woont, vooral bezig met bloemen en planten bij de bloemenveiling. “Ik had grotendeels commerciële functies en mijn laatste functie voordat ik de solar in ging was die van bloempottenspecialist”, lacht hij.

Pannekoek: “Ik denk dat je als dj geboren wordt.” De eerste stappen naar het dj’en maakte hij in de jaren tachtig toen hij ging draaien bij piratenstations. “We zijn toen ook een paar keer opgerold. Dat hoort er natuurlijk bij”, vertelt hij. “Maar gelukkig was ik nog heel jong en onschuldig, dus dat is inmiddels wel verjaard.” Voor die tijd maakte hij al mixtapes en verzamelde hij muziek. Tegenwoordig is hij ook techno-producent.

Via obscure hiphop en electro naar dance
Je muzieksmaak wordt vaak beïnvloed door je ouders. Pannekoek: “Ik vond de muzieksmaak van mijn ouders vreselijk en zocht juist muziek die zij niet zo snel zouden opzetten. Zij luisterden onder andere naar Nederlandstalig. Ik zette me af door te luisteren naar obscure hiphop dat mondjesmaat naar Nederland kwam. In de basis was ik eerst hiphop-dj en via de electro kwam in de dance-scene terecht.”

En zo kwamen de eerste optredens vanzelf. In de beruchte club N201 in Aalsmeer bijvoorbeeld. Op een gegeven moment leek het hem leuk om ook zelf feesten te organiseren. Bijkomend voordeel was dat hij zichzelf dan als eerste dj op de draailijst kon zetten. En zo groeide zijn hoeveelheid muziek en, niet onbelangrijk, zijn ervaring.

‘Ik maak mijn eigen feestje’
Zijn draaistijl werd opgepikt en binnen afzienbare tijd mocht hij spelen op een lokaal festival voor vierduizend man. Daar stond hij dan mainstage tussen een paar grote namen. En als het dj-virus nog niet genoeg in zijn bloed zat, gebeurde het daar wel. “Zo’n festival is echt een hoogtepunt. Wat je als dj natuurlijk wilt zien en voelen is dat het publiek helemaal uit zijn plaat gaat. Als de hele tent staat te dansen op jouw muziek is dat echt te gek!”

“Muziek is enorm belangrijk voor me. Ik heb die feesten echt nodig om te ontspannen. Het is mijn zuurstof en ik kan niet zonder. Nu leven we inmiddels in een bijzondere tijd en ik ben ook realistisch: er zijn zoveel jonge dj’s die er veel meer tijd in kunnen stoppen dan ik met een druk eigen bedrijf. Daarom organiseer ik, zodra het kan, mijn eigen feesten. Dan weet ik me omringd door leuke mensen en kan ik lekker draaien. Dat mes snijdt aan twee kanten. Zo maak ik mijn eigen feestje. Zij blij, ik blij.”