Gemeenten krijgen belangrijkere rol elektrificatie bouw toebedeeld

13.10.2022 Max Muller

Gemeenten krijgen belangrijkere rol elektrificatie bouw toebedeeld
©Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Om de bouwsector te verduurzamen, zet de overheid in op het uitstootvrij maken van bouwmaterieel. Om dit doel te bereiken, stuurt het Rijk aan op de tijdige aansluiting van bouwplaatsen op het elektriciteitsnet. Om dit elektrificatieproces te vergemakkelijken, liet de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) een beslisproces ontwikkelen door Twynstra Gudde. Bij de implementatie van de lokale oplossingen krijgen gemeenten een grotere rol dan voorheen.

Bij bestaande bouwprocessen wordt vaak niet, te laat of te weinig met elektrisch materieel gewerkt. Men werkt tegenwoordig vaak met alternatieve energiebronnen, zoals aggregaten, die niet uitstootvrij zijn. Om de uitstoot van CO2, fijn- en stikstof te reduceren, dienen de vereiste materialen tijdig op het elektriciteitsnet aangesloten te worden.

Doorklikbare beslisposter  
Welke oplossing voor elektrificatie het best werkt voor het desbetreffende bouwproject, hangt vaak af van locatie- en technologiespecifieke factoren. Ook de fase waarin het traject zich bevindt is belangrijk. Om na te gaan hoe het bouwproces voor verschillende situaties het best verduurzaamd kan worden, kan sinds kort gebruik worden gemaakt van een interactieve poster [link] die ontwikkeld is door Twynstra Gudde. Hiermee kunnen gemeenten van tevoren vaststellen hoeveel vermogen nodig is nodig is voor verschillende werkzaamheden, in plaats van de laadinfrastructuur naderhand en op inefficiënte wijze in te passen.   

Het concept van de doorklikbare beslisposter is recent in opdracht van de NAL ontwikkeld. Naar verwachting wordt het hulpmiddel halverwege november 2022 opgeleverd. Daarna zal de leidraad voor processen in de praktijk getest worden.