GOGLA wil 1 miljard levens verbeteren met zonne-energie

05.07.2021 Joyce Beuken

GOGLA wil 1 miljard levens verbeteren met zonne-energie

Zonne-energie maakt flexibiliteit mogelijk voor bedrijven en consumenten. Als je een paneel bij je hebt, ben je niet langer afhankelijk van een aansluiting op het stroomnet. Dankzij de kansen die PV biedt zag GOGLA het licht. De organisatie heeft een sterk doel voor ogen: het leven van 1 miljard mensen verbeteren met behulp van zonne-energie.

Namory Doumbia, Head of Member Services bij GOGLA, vertelt wat ze willen bereiken en hoe anderen hieraan bij kunnen dragen.

Wat is GOGLA? Wat voor zonne-energiebedrijven en -technologieën ondersteunt en promoot GOGLA?
"GOGLA is de wereldwijde vereniging voor de off-grid zonne-energiesector. Wij zijn er trots op dat wij opkomen voor een van 's werelds meest innovatieve en impactvolle sectoren. Honderden miljoenen mensen profiteren al van betaalbare, hoogwaardige, schone zonne-energieproducten en -diensten. Met de juiste steun zal onze baanbrekende industrie snel kunnen opschalen om het leven van 1 miljard mensen tegen 2030 te verbeteren.

Om dit te verwezenlijken promoten, beschermen en verenigen we de sector, pleiten we voor stimulerend beleid en meer investeringen, en ondersteunen we onze meer dan 200 leden met effectieve diensten."

Wat is het doel van GOGLA?
"De missie van GOGLA is om haar leden te ondersteunen bij het exploiteren van bloeiende, duurzame, schaalbare en impactvolle off-grid zonne-energiebedrijven. We hebben een concreet doel voor ogen: tegen 2030 willen we meer dan 1 miljard levens hebben verbeterd met betaalbare, kwalitatief hoogstaande, kleinschalige energieproducten en -diensten.

GOGLA houdt zich vast aan de SDG's, de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld. Off-grid zonne-energie is een krachtig instrument om de CO2-uitstoot te verminderen, de gezondheid en het onderwijs te verbeteren, banen en inkomensmogelijkheden te creëren, consumenten te helpen geld te besparen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

De oplossingen die we aanbieden, zoals lantaarns op zonne-energie en systemen voor zonnehuizen, hebben sinds 2010 meer dan 300 miljoen mensen toegang gegeven tot een basisniveau van energie. GOGLA ondersteunt de verwezenlijking van de SDG7-doelstelling – betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen – door onze leden te helpen bij het opschalen en runnen van succesvolle bedrijven.

Momenteel ligt de focus op het creëren van een stimulerende beleidsomgeving in belangrijke markten, het vergemakkelijken van de toegang tot financiering en het coördineren van activiteiten op het gebied van consumentenbescherming en kwaliteitsborging. GOGLA organiseert ook regelmatig sectorevenementen zoals het Global Off-Grid Solar Forum & Expo om netwerken en het delen van kennis binnen de sector te vergemakkelijken."

Kan iedereen lid worden van GOGLA om deze missie te ondersteunen?
"GOGLA vertegenwoordigt zowel off-grid zonne-energiefabrikanten en -distributeurs als bedrijven op het gebied van apparatuur en productief gebruik. Onze sectorgenoten variëren van marktleiders tot nieuwe start-ups, en van lokale KMO's tot multinationale ondernemingen. Onder de geassocieerde leden bevinden zich vooraanstaande investeerders uit de sector, nationale verenigingen voor hernieuwbare energie en onderzoeksinstellingen.

We verwelkomen uiteraard iedereen die geïnteresseerd is in het ondersteunen van ons doel om het leven van 1 miljard mensen tegen 2030 te verbeteren. Wie daar een steentje aan bij wilt dragen kan contact met ons opnemen door te mailen naar info@gogla.org. Op onze site staat nog meer informatie over wat mogelijk is."

Wat kan de zonne-energiesector in bredere zin leren van GOGLA en hoe kunnen we allemaal samenwerken?
"De off-grid zonne-energiesector heeft alles in huis om betrouwbare toegang tot elektriciteit te bieden aan degenen die het moeten stellen zonder, door de technische innovaties, bedrijfsmodellen en netwerken op te bouwen die nodig zijn om klanten te bereiken die decennialang over het hoofd zijn gezien. Daarnaast plaatsen we energiearme gemeenschappen in de voorhoede van de overgang naar schone energie. Bij GOGLA zijn we ons ervan bewust dat leden zaken doen in uitdagende ontwikkelingsmarkten.

Met dat in gedachten bieden wij diensten, partnerschappen en middelen die onze leden helpen om verder en sneller te gaan. Wij hopen dat mensen uit de bredere zonne-energiesector geïnteresseerd zijn in het werk dat onze sector doet - en wij weten dat wij veel kunnen leren van de bredere zonne-energiesector. We hopen dat er mogelijkheden zullen zijn voor toekomstige samenwerking en betrokkenheid."

Meer leren over GOGLA of contact opnemen? Neem een kijkje op hun website.