Groei geinstalleerd vermogen voor het eerst afgenomen

11.01.2022 Joyce Beuken

Groei geinstalleerd vermogen voor het eerst afgenomen

26 januari presenteert Dutch New Energy Research (DNE Research) een splinternieuwe editie van het Solar Trendrapport. Onderzoekster Anna Peereboom onthult de meest opvallende bevindingen en licht vast een tipje van de sluier op.

De eerste bevinding die volgens Peereboom de aandacht trekt, is het afnemen van groei in de hoeveelheid jaarlijks geïnstalleerd vermogen. “Vergeleken met vorig jaar is de groei voor het eerst in jaren van tientallen procenten naar enkele procentpunten gegaan. Met name de groei in het commerciële segment is gestagneerd als gevolg van de wereldwijde verstoring in de leveringsketen en ook de stijgende prijzen van grondstoffen hebben gezorgd voor vertraging.”

Oorzaken
Hoewel de verstoring in 2020 ook al zichtbaar was, heeft deze vorig jaar pas impact gehad binnen de sector. “De transportkosten zijn enorm gestegen. Dit heeft de businesscase voor een deel van de commerciële projecten beïnvloed.” De residentiële sector heeft wel een mooie groei mogen doormaken, stelt Peereboom.

In het rapport van DNE Research wordt onder meer uiteen gezet wat de oorzaken zijn voor het niet kunnen realiseren van projecten die wel subsidie hebben toegekend gekregen. Naast de gevolgen van de pandemie zijn er ook lokaal factoren die de groei doen beperken. “In het rapport is te lezen dat beperkte netwerkcapaciteit en netwerkcongestie in 8 procent van de gevallen de boosdoener is geweest.”

Andere belangrijke oorzaken zijn volgens Peereboom een ongunstige dakconstructie en een ontoereikende businesscase. “De rol van congestie wordt echter wel groter, zowel voor commercieel als residentieel.”

Opkomst opslag
Dat congestie een groeiend obstakel is, kan mogelijk gunstig uitpakken voor de uitrol van batterijopslag. Niet alleen bij nieuwe projecten, maar ook bij panelen die er al liggen. “Stel, je kunt op piekmomenten niet meer terugleveren, dan is de aanschaf van een batterij natuurlijk interessant.”

De voornaamste impuls komt volgens Peereboom als de afbouw van de salderingsregeling in gang wordt gezet. Volgens plannen van het vorige kabinet, die nog door het huidige kabinet bevestigd moeten worden, zou de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023 worden ingezet. DNE Research brengt in het eerste kwartaal van 2022 het eerste Smart Storage Trendrapport uit waarin de trends binnen de energieopslag uiteen worden gezet.

Webinar naast Solar Business Day
Het Nationaal Solar Trendrapport 2022 zal worden gepresenteerd tijdens een webinar op woensdag 26 januari. “In het webinar behandelen we de inhoud van het trendrapport in grote lijnen. Hoofdonderzoeker van DNE Research Steven Heshusius zal een presentatie geven van het rapport.” Er is ook voldoende ruimte voor vragen en discussie, belooft Peereboom. “We houden immers van een goede discussie”, besluit ze. Aanmelden voor het webinar kan via deze link.

Tijdens de Solar Business Day, die dit jaar plaatsvindt op dinsdag 17 mei, wordt dieper ingegaan op de facetten van allebei de trendrapporten, Solar en Smart Storage.