Grootschalig samenwerkingsverband productie waterstof in Groningen

10.05.2022 Kenneth Nwosu

Grootschalig samenwerkingsverband productie waterstof in Groningen
@ENGIE

ENGIE, OCI en EEW zullen samenwerken om het HyNetherlands (HyNL) project uit te voeren in de provincie Groningen. Het doel: Verlagen van de hoeveelheid CO2. Onder meer door de productiecapaciteit van waterstof op te schalen met elektrolyse-installaties van 100 megawatt naar 1,85 gigawatt in iets meer dan vijf jaar tijd. Zo werd gisteren bekend gemaakt.

Waterstof en methanol bieden significante voordelen ten opzichte van fossiele brandstoffen wat betreft duurzaamheid, terwijl ze wel een hoge energiedichtheid hebben. Ook zijn ze makkelijk op te slaan en te vervoeren. Bovendien kan er gebruik gemaakt worden van de huidige infrastructuur om deze brandstoffen te distribueren.

Door CO2 te verwijderen uit niet-recyclebaar afval en te gebruiken voor de productie van methanol kan, naar verwachting, 140 kiloton per jaar aan CO2 vermeden worden. Het project zou economische voordelen bieden met werkgelegenheid en investeringen in windturbines voor de kust. Tot slot zou het Europa minder afhankelijk maken in de behoefte aan energie.

Drie bedrijven, één circulaire keten
Het HyNL verbindt drie industrieterreinen: ENGIE, de Franse multinational, is het grootste nutsbedrijf ter wereld met een lang trackrecord op het gebied van duurzame energie en CO2-arme energie. Het in Nederland gevestigde OCI is de grootste methanol producent van Europa. EEW uit Delfzijl is een specialist in de thermische verwerking van afval.

ENGIE zal verantwoordelijk zijn voor de productie van waterstof. De elektrolyse van deze waterstof zal worden uitgevoerd in de Eems Electriciteitscentrale in de Eemhaven. Gestart wordt met een 100 megawatt elektrolyse-installatie, voorzien van energie door 200 megawatt windturbines voor de kust.

EEW onttrekt CO2 uit de verbrandingsgassen van de energy-to-waste-installatie van EEW in Farsum. OCI kan vervolgens de waterstof van ENGI en de CO2 van EEW omzetten tot methanol in de productiefaciliteit voor e-methanol, tevens in Farmsum.

Voor de productie van waterstof door ENGIE en het verbruik hiervan door OCI worden beide aangesloten op een waterstofnetwerk, nu in ontwikkeling door de Gasunie. Dit netwerk zal lopen door heel Nederland en Noord-Duitsland. Een groot deel van dit netwerk is nu nog in gebruik voor de distributie van aardgas.

Financiering en vooruitzichten
De eerste prioriteit van het HyNL-project is het verkrijgen van het benodigde kapitaal en de vereiste vergunningen. De subsidies hiervoor zijn reeds aangevraagd bij het Europees Innovatiefonds.

Op langere termijn is het doel om een steeds grotere bijdrage te kunnen leveren aan het verlagen van de hoeveelheid CO2 in de transport- en industriële sector. De genoemde startcapaciteit van 100 megawatt voor de elektrolyse van waterstof in 2025 moet volgens deze planning verhoogd worden naar 850 megawatt in 2030 en 1,85 gigawatt in de eerstvolgende jaren.