Grootste mijnbouwmachines worden voorzien van elektrische aandrijflijn

17.02.2025 Gijs de Koning

Grootste mijnbouwmachines worden voorzien van elektrische aandrijflijn
©Liebherr

De winning van grondstoffen voor onder andere batterijen en zonnepanelen is arbeidsintensief en vereist enorme machines. Liebherr is een van de bekendste fabrikanten van graafmachines, dumptrucks, bulldozers en boormachines. Een nadeel van deze machines is dat ze, vanwege hun enorme kracht, vaak enorme hoeveelheden energie verbruiken. Traditioneel gebruikt de industrie diesel als energiebron voor deze machines, maar Liebherr kiest voor een andere benadering.

Liebherr richt zich op zero-emissie machines om de uitstoot van de machines die gebruikt worden in de mijnbouw duurzamer te maken. Deze machines kunnen gebruikmaken van batterijen, of gebruikmaken van (hybride)verbrandingsmotoren met alternatieve brandstoffen zoals waterstof om hun energie-intensieve taken uit te voeren.

Het zero-emissie mijnbouwprogramma van Liebherr werd officieel gelanceerd in 2021, met als doel tegen 2030 een fossielvrij alternatief aan te bieden voor de meeste toepassingen. "Deze verplichtingen en initiatieven sluiten perfect aan bij de waarden van Liebherr, een familiebedrijf, aangezien we het als onze verantwoordelijkheid beschouwen om bij te dragen aan de decarbonisatie van de mijnbouwindustrie," zegt een woordvoerder van Liebherr.

Liebherr stelt dat de operationele fase van een mijnbouwmachine verantwoordelijk is voor 90 procent van de totale uitstoot gedurende de volledige levenscyclus van de machine. Om dit probleem aan te pakken, is het bedrijf bezig met het aanbieden van zero-emissie aandrijfsystemen voor zijn mijnbouwtrucks, graafmachines en bulldozers.

Elektrische mijnbouwtruck
Als onderdeel van het programma werkt Liebherr samen met de technologie-, energie- en metaalgroep Fortescue. Tegen 2030 zal Liebherr 475 zero-emissie mijnbouwmachines leveren aan de Australische ijzerertsoperaties van Fortescue, waarvan 360 batterij-elektrische T-264 mijnbouwtrucks. De truck, zoals te zien is op de foto, kan 240 ton materiaal vervoeren en heeft een batterij van 3,2 megawattuur, ontworpen door Fortescue Zero.

De machine kan worden aangesloten op een snellader met een capaciteit van 6 megawatt, waardoor de batterij in 12-60 minuten volledig kan worden opgeladen, afhankelijk van het gekozen energiesysteem.

Dankzij de modulaire ontwerpbenadering van Liebherr kunnen klanten hun bestaande dieselapparatuur in de toekomst upgraden naar batterij-elektrische aandrijfsystemen. Gedurende de komende vijf jaar zullen meer dan honderd dieseltrucks in de vloot van Fortescue worden omgebouwd naar batterij-elektrische machines.

"Liebherr Mining-machines zijn ontworpen en gebouwd met modulariteit in gedachten, zodat klanten erop kunnen vertrouwen dat hun apparatuuraankopen van vandaag toekomstbestendig zijn en kunnen worden geüpgraded naar de technologie van morgen," zegt de woordvoerder.

Elektrificatie in de mijnbouw
Er wordt geschat dat de mijnbouwindustrie verantwoordelijk is voor ongeveer 4 tot 7 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies. Het elektrificeren van de processen is dan ook essentieel om deze uitstoot omlaag te brengen. De woordvoerder van Liebherr stelt: "Als wereldwijd familiebedrijf neemt Liebherr zijn verantwoordelijkheden tegenover zijn werknemers, de samenleving en het milieu zeer serieus. Daarnaast is decarbonisatie, specifiek binnen de mijnbouw, marktaangedreven."

"De meeste tier 1 mijnbouwbedrijven hebben net-zero doelstellingen aangekondigd voor de komende decennia, waarbij Fortescue de meest ambitieuze is, en wij werken samen met hen om dit werkelijkheid te maken. Wat we samen met Fortescue ontwikkelen, zal beschikbaar zijn voor andere klanten en de bredere industrie om hen te helpen bij hun eigen decarbonisatietrajecten."

Andere opties
Naast elektrificatie onderzoekt Liebherr ook de mogelijkheden van groen ammoniak als brandstof. Groen ammoniak kan worden gebruikt als brandstof door stikstof uit de lucht te combineren met waterstof en dit om te zetten in brandstof via een katalysator. Wanneer groen ammoniak wordt verbrand, komen alleen stikstof en water vrij, en worden er geen broeikasgassen uitgestoten.

"Buiten de elektrificatie blijft Liebherr verbrandingsmotoren ontwikkelen die gebruik maken van alternatieve brandstoffen en hybride machineconcepten. Een recente veelbelovende samenwerking op dit gebied is met Bruno Generators Group, waarbij we de krachten bundelen om de haalbaarheid van groen ammoniak als primaire brandstof voor laag- en zero-emissie-oplossingen voor energieopwekking in de mijnbouw te onderzoeken. Als dit succesvol is, kunnen deze energieoplossingen een andere manier bieden voor mijnbouwbedrijven om de uitstoot van broeikasgassen tijdens hun operaties te verminderen," zegt de woordvoerder.

Het blijft een uitdaging om een volledig emissievrije mijnbouwindustrie te bereiken. Door niet van tevoren beslissingen te nemen over welke technologieën het beste geschikt zijn voor de overgang naar duurzame mijnbouw, hoopt Liebherr zijn machines in verschillende situaties in te zetten. Verschillende gebieden hebben verschillende behoeften en ook variërende kosten voor de verschillende energiebronnen, legt de woordvoerder uit. Daarom is het belangrijk dat de machines op verschillende energiebronnen kunnen draaien en modulair blijven.