Grootste pensioenfonds van Europa stopt met investeren in fossiele energie

26.10.2021 Nicolien van Loon

Grootste pensioenfonds van Europa stopt met investeren in fossiele energie

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) meldt op zijn website zich terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen. Het bestuur van ABP heeft dit besloten na onlangs verschenen klimaatrapporten. Er is veel steun voor het besluit. Het verzoek om de investeringen te stoppen kwam al eerder vanuit veel deelnemers en werkgevers.

De beleggingen zullen stap voor stap verkocht worden. De verwachting is dat het merendeel in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zal zijn. Het belegd vermogen bedraagt ruim 15 miljard euro, bijna 3 procent van het totaal belegd vermogen.

Wereldwijd effect nu al voelbaar
De inzichten van het VN-klimaatpanel (IPCC) zijn sinds 2015 de leidraad geweest voor het klimaatbeleid van ABP. Uit het recente IPCC-rapport blijkt dat mensen wereldwijd nu al de fysieke gevolgen van klimaatverandering ondervinden. Zonder steviger ingrijpen komt de opwarming van de aarde op een onacceptabel niveau uit.

Opwarming beperken
Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP: “Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Brede groepen deelnemers en werkgevers geven aan hoe belangrijk zij dit vinden.” ABP ziet onvoldoende kans om als aandeelhouder invloed op de producenten van fossiele brandstoffen uit te oefenen en ze de overstap te laten maken naar duurzame energie.

Grootgebruikers overtuigen
De volgende stap is dat ABP zich gaat richten op grootgebruikers van fossiele energie zoals elektriciteitsbedrijven, auto-industrie en de luchtvaart. Daarnaast gaat het pensioenfonds bedrijven waarin zij beleggen, en die fossiele brandstoffen gebruiken, nog meer stimuleren om te verduurzamen en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

“Voor deze beleggingen scherpen we de criteria in 2022 verder aan. Wij zullen ook doorgaan met ons pleidooi richting overheden om over te gaan tot verdere CO2-beprijzing bij de industrie. En we blijven ons hard maken om de subsidies op fossiele activiteiten te stoppen”, aldus Wortmann. Voor de zomer van dit jaar heeft het pensioenfonds aangekondigd hun duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid aan te scherpen. Het afstoten van beleggingen bij producenten van fossiele brandstoffen en het overtuigen van grootverbruikers tot groene energie zijn belangrijke en concrete stappen in dat proces.

"Zodra we de verkoop hebben afgerond zullen wij dit bekendmaken", meldt Wortmann. "Ons aandeel in hernieuwbare energie, nu al ruim 4 miljard euro, en onze betrokkenheid bij ‘slimme’ oplossingen voor de energietransitie, zullen we waar mogelijk avergroten. Uiteraard gelden ook hier onze criteria voor rendement, risico, kosten en duurzaamheid. Ons doel is en blijft een goed pensioen voor onze deelnemers te realiseren in een leefbare wereld."