Grote elektriciteitsproducenten gaan meer betalen voor het leveren van stroom
03.10.2024 Evelien Schreurs
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is begonnen aan de voorbereidingen voor het invoeren van een invoedingstarief. Door grote producenten van stroom meer te laten betalen, moeten de stijgende kosten voor het elektriciteitsnet eerlijker verdeeld worden.
De kosten van het elektriciteitsnet worden nu alleen door Nederlandse afnemers betaald, maar met de nieuwe tariefstructuur zullen ook grote producenten meebetalen voor het invoeden van stroom. Dat gaat om grote invoeders zoals elektriciteitscentrales, zonneparken, opslagpartijen en windparken.
“De kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet zullen de komende jaren fors stijgen. Het is belangrijk dat die kosten eerlijk over alle gebruikers van het elektriciteitsnet worden verdeeld en dat invoeders en buitenlandse afnemers van elektriciteit ook gaan meebetalen aan de Nederlandse infrastructuur”, licht ACM bestuurslid Manon Leijten toe.
Onderzoek CE Delft
In opdracht van de ACM voerde CE Delft een onderzoek uit naar verschillende tariefstructuren. In het onderzoek werd de invloed geschetst van verschillende tariefstructuren op de toekomstige energiemix en concurrentiepositie van invoeders, de belasting van het elektriciteitsnet en de energierekening van afnemers.
De verschillende tariefstructuren werden ook afgezet tegen maatschappelijke criteria zoals kostenreflectiviteit, systeemefficiëntie, transparantie en non-discriminatie. Uit het onderzoek blijkt dat het invoedingstarief vooral zorgt betere kostenreflectiviteit (de mate waarin tarieven overeenkomen met de kosten die een gebruiker maakt).
Volgens het onderzoek zal het invoedingstarief in mindere mate verlichting voor het net bieden. Netbeheerders verwachten wel dat het zal zorgen voor meer efficiënt gebruik van het stroomnet. Energieproducenten en leveranciers geven aan dat zij zorgen hebben over het verdienmodel voor producenten van duurzame energie. De ACM laat weten ernaar te streven om in 2025 een ontwerpbesluit voor een invoedingstarief te publiceren.