Haalt Nederland de klimaatdoelen?

08.10.2020 Marjan Minnesma

Haalt Nederland de klimaatdoelen?
Roderick van Leeuwen

Door de Klimaatzaak die Urgenda december 2019 won bij de Hoge Raad moet Nederland dit jaar 25% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Als de regering dat haalt is er ook een kans dat de huidige doelen van het kabinet alsnog gehaald worden, namelijk 49% minder uitstoot in 2030. Het kabinet lag absoluut niet op koers om zijn eigen doelen te halen. Door het vonnis wordt er een flinke inhaalslag gemaakt, maar zonder de coronacrisis was zelfs met de extra maatregelen de 25% daling nooit in zicht gekomen. De overheid was simpelweg te laat begonnen. In eerste aanleg bij de Rechtbank won Urgenda al in 2015.

Als je een rechte lijn trekt naar het eigen doel van 49% in 2030, dan lag het Urgendavonnis precies op die lijn. We vroegen niets extreems. Het is duidelijk dat de regering een doel had gesteld, maar geen enkele serieuze poging deed om dat doel te halen. De rechter eiste dat de regering zou gaan doen wat Nederland zelf tot absoluut minimum had verklaard, actie dus!

Inmiddels is er al 1 oude kolencentrale gesloten (Hemwegcentrale) en heeft de regering geld aangeboden voor de laagste bieder om nog een tweede te sluiten. De centrales die over blijven worden wettelijk gedwongen om terug te schroeven naar hun technisch minimum (25-30% van hun capaciteit). Althans, deze wetgeving zou in het laatste kwartaal van 2020 komen. Dat houden we scherp in de gaten. Een beetje laat, maar goed. Daarnaast heeft de regering in allerlei documenten gezegd ongeveer 30 maatregelen te nemen uit het 54-puntenplan van Urgenda, met stappen om het vonnis te kunnen halen. Er kwam onder andere meer geld voor zon (extra SDE-subsidie), voor isolatie, voor warmtepompen, voor wat maatregelen voor grote bedrijven en voor energiebesparing via gemeenten en woningcorporaties.

En klimaatverandering raast voort, getuigen alle bosbranden in Amerika en Brazilië, het smeltende permafrost en de kleine Noordpool. Wanneer worden we wakker en gaan we klimaatverandering ook als een crisis behandelen?  Voor 80% van de mensen staat klimaat in de top 3 van zaken die aangepakt moeten worden. Een kans dus voor alle politieke partijen om mee te scoren. En de snelste weg naar minder uitstoot is energie besparen en meer zonne-energie produceren. Het lijkt me heel goed om dat dus juist nu flink op te schalen! Zonnepanelen op het dak, op de wand, boven vruchten, langs de weg, boven parkeerplekken, op het dak van vrachtwagens, langs snelwegen. Genoeg hard oppervlak om alle benodigde energie van de zon snel neer te leggen. Wat let ons?