Hanwha Q CELLS aan vooravond grote transitie

25.08.2021 Simone Tresoor

Hanwha Q CELLS aan vooravond grote transitie

De Europese tak van Hanwha Q CELLS is bezig met grote stappen. Met een breed team van experts speelt Q CELLS zo effectief mogelijk in op vragen uit de markt. Het bedrijf transformeert van fabrikant van solarmodules naar leverancier van totaaloplossingen voor energie, vertelt Maarten Ribbens die de organisatie in de Benelux leidt.

Q CELLS had vier jaar geleden al een heel helder pad voor ogen. En van dat pad wordt niet afgeweken: ze gaan van modulefabrikant en leverancier van totaalsystemen naar toonaangevende groene energieleverancier. In Duitsland is dit plan al tot uitvoering gebracht, daar zijn ze al enkele jaren actief als leverancier van groene energie voor zowel de residentiële als commerciële markt. Nu is de rest van Europa en daarna de wereld aan de beurt.

De grootste speler in groene energie
Aan hun complete systemen zijn nu ook batterijen toegevoegd. Dit is, na de afschaf van de terugtellende meter, in België momenteel een hot topic en in Duitsland al volledig ingeburgerd. Na de aankoop van het Franse RES door moederbedrijf Hanwha Solutions, zal het bedrijf de komende jaren ook investeren in windenergie en timmeren ze aan de weg met groene waterstof, al is dit laatste avontuur pas net begonnen. Er wordt vooruit gekeken bij het bedrijf dat het doel heeft de grootste speler te worden in groene energie.

‘Wij bieden de eindklant verschillende opties’
Ribbens: “Als bedrijf moet je diversifiëren en conceptmatig denken. Wat ons onderscheidend maakt,  is dat we nu de transitie naar energy retail hebben gemaakt. Hoe mooi zou het zijn als wij in de toekomst de eindklant een aantal opties kunnen geven. Hij kan investeren in een systeem, eventueel met opslag, maar hij kan het systeem ook huren of leasen. Als de klant helemaal niet wil investeren kan hij zijn dak beschikbaar stellen voor een bepaald bedrag per maand. En als we nog een stap verder gaan zouden wij zijn inkomsten kunnen vergroten als hij zijn batterij aan ons beschikbaar stelt zodat wij de opgeslagen energie kunnen verkopen op de markt.”

Hanwha Q CELLS is een belangrijke fabrikant van fotovoltaïsche zonnecellen. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Seoul, Zuid-Korea, nadat het in 1999 werd opgericht in Thalheim, Duitsland, waar het bedrijf nog steeds zijn ingenieursbureaus en R&D heeft. De Duitse vestiging is nu het wereldwijde hart van het bedrijf als het gaat om business development, kwaliteitscontrole en technische innovatie. Er zijn uitbreidingsplannen binnen Europa om de grote plannen tot uitvoer te kunnen brengen.