Hernieuwbare bronnen verslaan fossiele brandstof in Europa

27.01.2021

Hernieuwbare bronnen verslaan fossiele brandstof in Europa
Ember

Vorig jaar leverden hernieuwbare bronnen voor het eerst meer elektriciteit binnen de Europese Unie dan fossiele brandstoffen, volgens een nieuw rapport van EMBER. 38% kwam van hernieuwbare bronnen en 37% van fossiele brandstoffen. Het overige kwart van de Europese elektriciteit was afkomstig van kerncentrales.

Zon en wind vorig jaar een gezamenlijk aandeel in de Europese elektriciteitsproductie van 19,57%, ruim meer dan de 16,97% van een jaar eerder. In Nederland leverden zon en wind in totaal 23 terawattuur aan elektriciteit, 40% meer dan het jaar er voor. Hiermee kwam Nederland op de zesde plaats binnen Europa. In België waren wind en zon gezamenlijk goed voor 17 terrawattuur, 28% meer dan het jaar er voor en goed voor een negende plaats.

Kredietwaardigheid oliebedrijven omlaag

De snelle opmars van hernieuwbare bronnen blijft ook binnen de financiële wereld niet onopgemerkt. Volgens de Guardian heeft kredietbureau Standard & poor's 13 olie- en gasbedrijven gewaarschuwd dat het hun kredietbeoordeling in de komende weken zal verlagen vanwege de toenemende concurrentie met de groene sector. Onder de groep van 13 bedrijven bevinden zich grote namen als Chevron, Exxon Mobil en Shell.