"Hernieuwbare energie moet 8x sneller groeien voor doelstellingen Parijs"

18.03.2021 Joyce Beuken

"Hernieuwbare energie moet 8x sneller groeien voor doelstellingen Parijs"

Volgens het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena) is gedurende de komende drie decennia een investering van 131 biljoen dollar voor hernieuwbare energie nodig . De productie van hernieuwbare elektriciteit moet acht keer sneller groeien dan het huidige tempo om de opwarming van de aarde te helpen beperken, zo blijkt uit een rapport.

Irena stelt dat er dringend actie nodig is om gelijke tred te houden met de stijgende vraag naar elektriciteit, waarvoor tegen 2050 een totale investering van $131 biljoen in hernieuwbare energie nodig zou kunnen zijn. Hiermee moeten onder meer zonne- en windparken worden gerealiseerd om aan de stroomvraag te voldoen.

Francesco La Camera, de directeur-generaal van Irena, zei dat de "window of opportunity" om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, snel aan het sluiten is. "De recente trends tonen aan dat de kloof tussen waar we nu staan en waar we zouden moeten staan, niet kleiner wordt maar juist groter. We gaan de verkeerde kant op", aldus La Camera. "We hebben een drastische versnelling van de energietransities nodig om een betekenisvolle ommekeer te maken."

Aandeel fossiel

Volgens het outlook-rapport van Irena zal het moet duurzame elektriciteit vóór 2050 fossiele brandstoffen voorbijstreven als de belangrijkste energiebron, aangezien meer economieën vervoer en verwarming elektrificeren om de koolstofuitstoot te helpen verminderen. Er zal ook veel vraag zijn naar schone elektriciteit voor de productie van "groene waterstof", voor verbranding in zware industrie en productiebedrijven waar directe elektrificatie niet mogelijk is.

De toename van het elektriciteitsverbruik zou ertoe kunnen leiden dat elektrische energie in 2050 iets meer dan de helft van alle verbruikte energie zal uitmaken, tegenover 21% in 2018. Fossiele brandstoffen hebben de afgelopen jaren bijna tweederde van het energieverbruik op zich genomen, maar dit zou tegen 2050 tot 10% kunnen worden teruggebracht.

Gunstige elementen

Het scenario van Irena staat in schril contrast met het toekomstscenario van de olie- en gasgigant Shell, die voorspelt dat de vraag naar gas op zijn vroegst tot medio 2030 zal blijven stijgen en daarna zal beginnen af te nemen.

Volgens La Camera zijn er "verschillende gunstige elementen" die de overgang naar een schoon energiesysteem kunnen stimuleren. De partijen die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde koolstofemissies hebben toegezegd om tegen 2050 koolstofneutraal te worden. De financiële markten en investeerders richten zich eveneens op duurzame investeringen, en Covid-19 heeft de risico's aangetoond van de koppeling van economieën aan het financiële lot van fossiele brandstoffen, zei hij.

"Terwijl regeringen enorme bedragen pompen in reddingsoperaties en herstel, moeten investeringen de energietransitie ondersteunen. Het is tijd om te handelen en landen kunnen het voortouw nemen met beleid voor een klimaatveilig, welvarend en rechtvaardig energiesysteem dat geschikt is voor de 21e eeuw", aldus La Camera.