Hoe beveilig je een zonnepark?

12.01.2022 Joyce Beuken

Hoe beveilig je een zonnepark?

Zijn zonneparken een rode lap voor criminelen? Een gelijkvloers park, vaak toegankelijk veld, vol dure apparatuur en materialen, dat klinkt natuurlijk interessant voor dieven. Harry Wolkenfelt, CEO van PV-verzekeraar Solarif, weet hoe inbraak voorkomen kan worden.

In Nederland zien we het ook gebeuren: in november bleek 25 kilometer aan stroomdraad te zijn gestolen uit een zonnepark in Daarle, Overijssel. Als een zonnepark slachtoffer wordt van diefstal gaat het volgens Wolkenfelt dan ook negen van de tien keer om kabels. “Een enkele keer worden volledige panelen of bijvoorbeeld omvormers meegenomen.”

Signaal
Hoe voorkom je dat dieven er vandoor gaan met de kostbare materialen van een park? “Het begint met een hek, en dan wel een degelijk hek.” Ja, een hek kan doorgeknipt worden, weet Wolkenfelt. “Maar een hek geeft ook een signaal af. ‘Tot hier en niet verder’ zegt een omheining.”

Gemeentes willen soms geen hek omdat ze dat niet mooi vinden, maar een hek doet meer dan alleen diefstal voorkomen. “Een zonnepark is ook een risicovolle plek. Alles daar staat onder stroom. Je wilt niet dat kinderen daar gaan spelen. Het is van de zotte als je dat niet beschermt.”

Moeite
Een sloot rondom het park is een visueel aantrekkelijker alternatief voor een hek. “Echter kan een sloot in de zomer droog komen te staan, waardoor men zo kan oversteken. En in de winter kan het bevriezen”, stelt Wolkenfelt. “Nou zal een dief niet bij min 10 graden Celsius naar buiten gaan om te stelen.”

De voorkant van het park ligt vaak aan een weg zodat het park benaderd kan worden. Maar ook de achterkant moet goed beveiligd worden. Via achterliggende weilanden kan het park ook binnen worden gekomen. Dan moet de dief echter wel honderden meter door sloten en bagger heen. “Als een dief zoveel moeite doet voor een paar panelen, mag hij ze wat mij betreft misschien wel houden”, lacht Wolkenfelt. “Je moet natuurlijk ook weer terug door de modder met je buit. Niet heel handig.”

Procedures volgen
Volgens Wolkenfelt is het vooral belangrijk dat we bij het beveiligen vanuit praktijkervaring te werk gaan. Zo is er in Italië wel eens iemand een park binnengegaan via een dode hoek, vertelt hij. “En in Engeland rijden criminelen naar gebieden met zonneparken. De goed beveiligde plek slaan ze per definitie over. Elders maken ze vals alarm en kijken vervolgens wat er gebeurt. Vaak rijdt er een beveiliger langs die even kijkt en weer weggaat zonder al teveel onderzoek te hebben gedaan.” Wolkenfelt benadrukt daarmee het belang van het volgen van procedures. “Grondige controle ter plekke is van groot belang.”

Camera’s zijn belangrijk, en vergeet ook niet om ze aan te sluiten. “Een verzekeraar heeft wel eens moeten uitkeren terwijl de camera’s niet aangesloten waren. “Je vroeg om camera’s, maar je vroeg niet om werkende camera’s”, was het antwoord van de gedupeerden. Inmiddels zijn verzekeraars daar dan ook wel duidelijker in”, lacht hij.

Meer weten over het verzekeren van zonnestroominstallaties? Neem contact op met Solarif.