Hoe blijft iedereen tevreden op het dak?

22.11.2022 Simone Tresoor

Hoe blijft iedereen tevreden op het dak?
©De Duurzame Jongens

We weten het allemaal: het is druk in de solarbranche. Niet alleen in de panelen, maar in de hele duurzame sector wordt die druk gevoeld. Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je dat iedereen in zijn hummetje blijft? Daarover sprak Solar365 met Wayne Siebenga van PV-installatiebedrijf Duurzame Jongens.

‘Er zijn handjes tekort’, hoor je overal. Als je echt goed nadenkt over deze uitspraak is hij wat denigrerend. Want aan die handjes zitten mensen vast. Vakbekwame installateurs. Personeelsleden. Collega’s. Mensen met een huis, vaders en moeders met een gezin en een baan waar ze trots op willen zijn en waar ze blij heen willen gaan.

Duurzame jongens gaan dak voor dak te werk
Hoe houd je een groeiend bedrijf op de been en hoe ga je om met de steeds mondiger wordende consument die gewend is vandaag wat te bestellen en het liefst morgen aan de beurt te zijn. Heel langzaam begint die consument zich te realiseren dat de wereld inmiddels wat anders in elkaar steekt.

Als je de website van de Duurzame Jongens bekijkt, kun je een glimlach haast niet onderdrukken. De energie, werklust en vakkennis straalt ervan af. Ze zijn vrolijk, enthousiast en gedreven bezig hun stukje Limburg te verduurzamen, dak voor dak.

Elkaars baas
Wayne Siebenga (31) en compagnon Boy Weijgertse (29) zijn al sinds hun twaalfde vrienden. Weijgertse werd dakdekker, Siebenga is afgestudeerd in interieur design en zijn afstudeerproject was een duurzaamheidswinkel waar consumenten heen konden gaan voor uiteenlopende adviezen om hun huis te verduurzamen.

Siebenga: ”Toen ik daarmee begon was duurzaamheid nog geen trend. Inmiddels was Boy de electrotechnische wizzkid van Sittard en besloten we dat we daar samen in verder wilden. We hadden niet veel zin om voor een baas te werken en het leek ons wel wat om elkaars baas te zijn. Dat is goed uitgepakt. We gingen eerst als onderaannemer aan de slag, later begonnen we ons eigen installatiebedrijf en we zijn inmiddels gegroeid naar 32 fte.”

Al doende leert men
Ze hebben een jong team mensen die ze enthousiasmeren door duidelijk te maken dat je in de PV-sector, en dan vooral bij hun bedrijf, op een hele leuke manier je geld kunt verdienen. “’s Ochtends sta je blij op, je hebt schoon werk en in de namiddag heb je een blije klant. Je verdient echt op een vrije manier je geld en je hebt geen baas op je dak. We proberen het installatievak in een wat moderner jasje te steken, zo vloggen we ook. Het helpt ook dat we redelijk bekende koppen hebben hier in het zuiden. En dat werkt want we krijgen veel jonge mensen die bij ons willen komen werken”, aldus Siebenga.

Gaat alles dan alleen maar goed? Nee natuurlijk niet. Al doende leert men. Ook Siebenga en Weijgertse. Zo hebben ze de eerste drie jaar van hun bedrijf veel tijd en moeite gestoken in het opleiden van personeel die vervolgens voor zichzelf begonnen. Inmiddels kiezen ze liever voor ervaren krachten. En ook bij de vriendelijke goedlachse Duurzame Jongens vergaat het lachen wel eens als ze tegen een ongeduldige consument aanlopen die de leveringsproblemen niet begrijpt.

Ook Duurzame Dames
Overigens zijn het inmiddels niet alleen Duurzame Jongens, er zijn ook Duurzame Dames in dienst en daarvan staat er een op het dak. “We merken dat de klant het waardeert dat we een divers bedrijf met jonge professionals zijn. We nemen ook echt de tijd voor de klant, vooral ook in het keuzestadium, om ze alle mogelijkheden te laten zien. Dat wordt gewaardeerd”, zegt Siebenga.

En ondanks de werkdruk blijven ze blij en is er weinig uitval en verloop. Hoe doen ze dat? Siebenga: “Wij zijn streng opgevoed qua veiligheid, dus dat dragen wij ook uit naar onze werknemers. En ook qua beloning gaan we met onze tijd mee. Verder denk ik dat we elkaar blij houden. We hebben opgeruimde karakters en we vinden het leuk wat we doen. Dat straal je dan ook uit. Uiteraard zijn er barbecues en personeelsfeestjes, maar we hebben het gewoon erg leuk samen. Natuurlijk lopen we wel eens tegen problemen aan en die lossen we op. En wij ervaren ook dat er vaker crisismanagement moet worden uitgevoerd dan voorheen. Maar onze filosofie is toch wel dat er steeds weer een nieuwe werkdag komt. Soms loopt de planning wat op, maar we komen er wel uit.”