Hoe herken je een microcrack?

02.07.2021 Joyce Beuken

Hoe herken je een microcrack?

Panelen leggen een lange reis af voor ze op het dak van de consument komen te rusten. Wat er onderweg gebeurt zal de uiteindelijke eigenaar niet snel te weten komen. Microcracks vormen dan ook een groeiend probleem in de PV-sector. Is daar nog iets tegen te doen, of is het jammer maar helaas?

Eerder vertelde PV-engineer en eigenaar van Solar-engineering.nl Dennis van der Meij dat de gevolgen van de microcracks over het algemeen pas na een aantal jaar in beeld komen. Van der Meij stelt dat er daarom ook te makkelijk gedacht wordt over de stevigheid ervan.

“De microscheurtjes die onderweg kunnen ontstaan krijg je pas in de gaten wanneer je opbrengst niet de resultaten toont die je beloofd waren. Dit is één van de vele redenen waarom de opbrengstverwachting van veel installaties niet wordt gehaald, de beschadigingen zijn natuurlijk niet meegenomen in het opbrengstverhaal.”

Microcracks, ook wel haarscheurtjes genoemd, zijn in eerste instantie met het blote oog niet te zien. Kun je dan enkel bidden dat je panelen tijdens het transport niet gefungeerd hebben als volleybal? Zeker niet. 

Snelle diagnose
Het probleem kan eerder aan het licht komen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. “Meer focus op aankomstcontrole, een reële opbrengstberekening middels 3D-engineering met schaduwberekening, en monitoring software met opbrengstprognose in het uitleesportaal: zo zouden beschadigde panelen sneller kunnen worden gediagnostiseerd”, benoemt Van der Meij.

Erik de Leeuw, manager bij Solarwatt: “Goede fabrikanten laten een paneel voor transport een elektroluminiscentietest ondergaan. Dat is een soort röntgenfoto. Dan weet de fabrikant zeker dat het product de fabriek verlaat zonder microcracks.”

Glashelder
Bij het ene paneel is zo’n microcrack een groter probleem dan bij het andere. “Bij een traditioneel glas-foliepaneel kan een microcrack zorgen dat er een extreem heet deel ontstaat, een hotspot, waardoor de achterliggende folie kan smelten. Als de folie openligt, wordt het effect versneld”, stelt Van der Meij.

Volgens De Leeuw is de kans op cracks bij glas-glaszonnepanelen nihil. “Daar kun je zelfs met een auto overheen rijden. Mocht er schade ontstaan aan de zonnepanelen bij een extreme hagelbui of transport, dan heeft dit enkel effect op het glas. De zonnecellen in het middelpunt blijven veel beter beschermd. Voorkomen is dus beter dan genezen."

Steeds meer fabrikanten maken ook gebruik van, door TNO ontwikkelde, metal wrap through-techniek waardoor microcracks nauwelijks hotspots meer kunnen vooroorzaken, voegt Van der Meij toe.

Meten is weten
Belangrijk is om te onthouden dat je opbrengstverlies af moet zetten tegen het weer. Momenteel zien we ieder jaar een toename van instraling. Daardoor kan het lijken alsof een paneel meer is gaan opbrengen per jaar, of in ieder geval niet is gaan degraderen, stelt Van Der Meij.

Om die reden wordt er op grote projecten een instralingsmeting gedaan. Zo wordt de performance ratio zichtbaar: wat er instraalt versus wat er gegenereerd wordt. Als de verhouding verandert kan de eigenaar uit laten onderzoeken waardoor de opbrengst achter blijft. Dit kan bijvoorbeeld vervuiling, beschadiging, degradatie of een storing zijn. Op particulier niveau is dit echter niet haalbaar volgens Van der Meij. Een instralingsmeter is namelijk erg duur voor in een kleine installatie.

Variabelen
Er zijn naast de instraling nog meer variabelen die invloed hebben op de prestaties van een paneel. “Waait het harder? Dan komt er meer lucht onder panelen. Hierdoor koelt een paneel af waardoor het meer vermogen genereerd.”

Microcracks kun je onder andere vinden door de toegangsscan, naderhand controle of door opbrengst af te zetten tegen instraling. Of kun je ze eerder signaleren? In theorie wel, stelt Van der Meij. “Maar microcracks zijn vaak moeilijk zichtbaar, maar ga maar eens met je neus op tweehonderd panelen zitten. Dat is niet te doen.”

“Als de panelen op voorhand uitgebreid getest worden op schade, kan de investeerder de schade wellicht nog verhalen. Als je je bedenkt dat panelen zo’n 25 jaar lang inkomsten zullen moeten genereren, is een uitgebreide check het zeker waard. Als je een nieuw huis koopt dan vraag je toch ook een oplever rapport zodat je weet dat alles in orde is”, besluit Van der Meij.