Hoe krijgt gemeente PV op bedrijfsdaken?

17.06.2021 | Actueel Joyce Beuken

Hoe krijgt gemeente PV op bedrijfsdaken?

Grote, platte daken op bedrijventerreinen ontlenen zich goed voor PV. Zowel het oppervlak als de vorm zit vaak mee. Maar hoe krijg je bedrijven enthousiast? Medewerkers van gemeentes evenals adviseurs wisselden hun tips en tricks uit tijdens het Webinar Uitdaging voor gemeentes: Zon -PV op bedrijventerreinen.

Gemeentes zien dat zij een stimulerende rol moeten aannemen om bedrijven te kunnen laten aanhaken. Veel bedrijven hebben de ruimte op het dak nog niet benut, maar ook op het platte land zien sprekers potentie. De schuren van agrariërs hebben een capaciteit die niet onbenut mag blijven.

Aanjager
Geert Gielen, regisseur duurzaamheid bij gemeente Dronten, vertelt dat in hun omgeving alle gebouwen in kaart zijn gebracht, om vervolgens bedrijven die nog PV moeten gaan plaatsen met elkaar te koppelen.

Freek Vossen is werkzaam als projectleider zon op dak voor de gemeente Utrecht. “Wij hebben een aantal aanjagers die bedrijven ondersteunen bij de aanschaf van PV. Een aanjager vertelt in principe hetzelfde verhaal als de gemeente doet. Maar het is vooral om te zorgen dat een ondernemer de boodschap van meerdere kanten hoort.”

Blijf reëel
Florian Sloots is, in tegenstelling tot andere aanwezigen, werkzaam voor een commerciële partij. Hij werkt als adviseur bij Over Morgen, een adviesbureau voor een duurzame leefomgeving dat zich met meer hernieuwbare bronnen bezighoudt dan enkel PV. “We brengen het potentiele oppervlak in beeld. Daarnaast maken we onderscheid tussen verschillende doelgroepen. Vanuit daar kan je nadenken over een goede aanpak.” Belangrijk is volgens Sloots om goed te kijken wat realistisch is.

Landbouwgrond kostbaar
In West-Friesland sluit men niet de ogen voor de potentie binnen de agrarische sector maar bieden kleine daken meer kansen, vertelt programmamanager duurzaamheid Sigrid van der Valk. “Landbouwgrond is heel kostbaar, dit willen we pas als allerlaatste benutten.”

De sprekers delen een aantal lessen vanuit de praktijk: Wees bereikbaar, deel actief mogelijkheden en informatie. Lokale ambassadeurs, ofwel aanjagers, kunnen een grote rol spelen zoals in Utrecht gebleken is. Een bekend gezicht bij een bedrijf blijkt zeker bruikbaar.

bedrijfsdakenbedrijvengemeentegemeentenGemeente Drontenplanningsamenwerkenagrarische sectorambassadeur

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Webinar: Webinar - Esdec''s montagesystemen voor platte daken

Logo Esdec
17 augustus 2021
15:00-16:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: Dome 6 montagesystemen voor platte daken: 70% snellere installatie

Logo K2 Systems
19 augustus 2021
10:00 am CET
Zoom Webinar

K2 Systems

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu