Hoe realiseer je een zonnepark zonder SDE?

18.11.2021 Joyce Beuken

Hoe realiseer je een zonnepark zonder SDE?

Hoe realiseer je een zonnepark zonder dat je gebruikmaakt van de SDE-subsidie? Eric van der Gun, eigenaar van SolarEnergyWorks, beantwoordde die vraag op Solar Solutions International 2021.

SolarEnergyWorks ontwikkelt zonneparken door het hele land. Het bedrijf dient als verbindende factor tussen belanghebbenden, zoals gemeentes en investeerders. De waarde van het park wordt deels bepaald door de energieprijs en dat gaat met veel onzekerheid gepaard, stelt Van der Gun. “De prijzen zijn flink gedaald. SDE-subsidie leverde in 2014, 14,7 eurocent per kilowattuur op. Die luxe kunnen we ons vandaag de dag niet meer permitteren.”

Vraag en inflaties
De stroomprijs is tijdelijk extreem hoog, maar zal ook structureel hoger blijven, voorspelde Van Der Gun eind september. “De toenemende vraag naar stroom als gevolg van de elektrificatie van verwarming en vervoer, maar ook inflatie, drijven de prijzen alsmaar verder op.” Ook hogere heffingen voor CO2-emissies dragen bij. “In 2030 kost een ton CO2 127 euro.”

Hogere elektriciteitsprijzen kunnen niet één-op-één door vertaald worden naar een Power Purchase Agreement, ofwel een PPA. “We moeten nadenken over het ontwerpen van systemen die de productiepiek kunnen beperken.” Door bijvoorbeeld te kiezen voor een oost-west-opstelling voor een pv-installatie, vind de opwek gelijkmatiger plaats. “Maar ook curtailment en opslag spelen een cruciale rol.”

Vloer in businesscase
De complexiteit en risico’s van de business case zijn toegenomen, tegenwoordig vergt het ontwikkelen van een zonnepark een hoop voorwerk om rendabel te kunnen zijn. “Bij hogere marktprijzen wordt het SDE-tarief als het ware de vloer in je businesscase.” De zekerheid die de SDE-subsidie de laatste vijftien jaar bood valt uiteindelijk weg. “Je hebt plotseling te maken met een debiteurenrisico en andere risico’s als ondernemer”, bepleit Van der Gun.

Grid parity
Van der Gun concludeert: “De markt beweegt zich richting grid parity.” Grid parity, ofwel netpariteit, betekent dat een alternatieve energiebron stroom kan opwekken tegen een prijs die lager is dan of gelijk is aan de prijs van stroom van het elektriciteitsnet. Hoe positief dat ook klinkt, het zorgt er wel voor dat er nieuwe impulsen moeten komen. “Hierom moet het businessmodel aangepast worden. We hebben nieuwe waarderingsmodellen nodig.”

Meer te weten komen over SolarEnergyWorks? Neem een kijkje op de website.