Holland Solar onderschrijft doelstellingen Urgenda

25.06.2021 Jan de Wit

Holland Solar onderschrijft doelstellingen Urgenda

Klimaatorganisatie Urgenda presenteerde onlangs een plan waarin gepleit wordt om minder zonne- en windenergie in weilanden en de vrije natuur te produceren. "Er zijn genoeg andere plekken waar dat kan", zei directeur Marjan Minnesma tegen NU.nl. Holland Solar onderschrijft de doelstellingen, maar benadrukt het verschil tussen theoretisch potentieel en realiseerbaar potentieel voor 2030.

In de publicatie Tussen Kolen & Parijs, zet Urgenda uiteen hoe zij denken dat Nederland al in 2030 zijn CO2-uitstoot met 98 procent kan hebben gereduceerd.

De leden van Holland Solar zeggen zich te kunnen vinden in de oproep van Urgenda om de CO2-besparingen te versnellen en wil ook nu al aan de slag met oplossingen die al beschikbaar zijn om op tijd de klimaatdoelstellingen te halen.

Maatschappelijk draagvlak
TKI Urban Energy en Generation Energy hebben recent de resultaten gepubliceerd van hun onderzoek naar het ruimtelijk potentieel van zonne-energie in Nederland.

Hun conclusie is dat er in Nederland weliswaar voldoende ruimte is op daken en gevels, maar dat de energietransitie in Nederland niet op tijd kan slagen zonder ook gebruik te maken van zonneparken op land en op water.

“Onze zonneparkontwikkelaars zetten zich actief in om alleen maatschappelijk gedragen zonneparken te ontwikkelen, bij voorkeur op minder efficiënte landbouwgronden, en dat is geheel in lijn met wat Urgenda ook beoogd”, aldus Holland Solar.

Optimaal gebruik zonne-energie
Holland Solar noemt het onmiskenbaar dat zonneparken nodig zijn om op tijd de klimaatdoelstellingen van het kabinet en de aangescherpte Urgendadoelstellingen op tijd te behalen. “Met het ontwikkelen van zonneparken kunnen we namelijk veel grotere stappen maken dan als we alle gebouwen in Nederland 1-voor-1 van zonnepanelen moeten voorzien”, stelt de belangenbehartiger.

De angst dat het Nederlandse landschap wordt dicht geplamuurd met zonnepanelen noemt Holland Solar ‘ongegrond’. Holland Solar: “In het meest extreme scenario zal maximaal 0,45 procent van de beschikbare landbouwgrond gebruikt worden voor zonneparken. Dit betreft alleen minder productieve landbouwgronden.”

Over hoe optimaal gebruik kan worden gemaakt van zonne-energie wil Holland Solar in gesprek met Urgenda en alle andere relevante stakeholders. “Holland Solar is blij dat Urgenda benadrukt dat zonne-energie veel meer kan bijdragen aan de energietransitie in Nederland dan tot nu toe door het brede publiek werd verondersteld.”